StoryEditor

Banskobystričania volili Kotlebu na protest

10.11.2013, 23:00

Prečo v Banskej Bystrici uspel Marián Kotleba?

Nepredpokladali to prieskumy, ani my politológovia napriek tomu, že sme určité riziko spomínali. Stalo sa to najmä preto, lebo SDKÚ-DS viditeľne nepostavila kandidáta, ktorý by bol schopný v regionálnej politike osloviť dostatočné množstvo voličov. Súvisí to s tým, že Ľudovít Kaník pôsobil na ministerstve práce v čase, keď sa robili pomerne zásadné sociálne škrty a stále je vnímaný časťou verejnosti ako človek bez sociálnej citlivosti. Plus k tomu niektoré podnikateľské aktivity v rámci jeho rodiny. Toto všetko vytvorilo obraz niekoho, kto nestojí za voličskú podporu.

 

Tento fakt stačil?

Kotleba sa na tom dokázal zviezť, pričom sa riadil heslom pokiaľ možno nerobiť nič, čím by mohol niečo pokaziť. V predvolebných diskusiách bol relatívne dobre pripravený, dával si pozor na to, čo hovorí a viditeľne tak získal podporu pomerne širokého množstva voličov.

 

Kto Kotlebu volil?

Relatívne veľa ľudí v okresoch, kde je vysoká nezamestnanosť a sú tu rôzne problémy v občianskom spolunažívaní. Fakt, že získal rekordne veľa hlasov v Banskej Bystrici, by som však videl skôr tak, že mnoho ľudí si jeden krúžok preňho odložilo z recesie, alebo v snahe upozorniť na to, že problémy, na ktoré upozorňuje, je potrebné riešiť. Vnímam to skôr ako protestnú voľbu Bystričanov. V tomto meste nie sú zďaleka také veľké problémy s nezamestnanosťou a s rómskou problematikou.

 

Uspel by teda aj inde?

Áno, šanca by bola takmer v ktoromkoľvek kraji, obzvlášť na východe Slovenska, kde je rómska problematika oveľa vypuklejšia. Mám obavu, že sme sa mýlili, ak sme si doposiaľ na Slovensku mysleli, že sme mimo diania, ktoré je typické pre celú Európsku úniu, kde sa presadzujú extrémne pravicové politické strany a v rámci nich autoritatívny a istým spôsobom charizmatickí lídri.

 

Trend dorazil už aj k nám?

V tomto konkrétnom prípade môže ísť ešte aj o určitú zhodu okolností. Môže to byť tiež výsledok systematickej práce, ktorú Kotleba robí od roku 2009, keď prvýkrát ukázal, že môže uhrať celkom dobrý volebný výsledok. Môže to byť však aj dôsledok absencie Slovenskej národnej strany, či už v celoslovenskom parlamente, alebo regiónoch. Kotleba teraz ako poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja bude štyri roky pútať pozornosť médií. V konečnom dôsledku môže preto stúpať na popularite aj jeho strana ĽSNS a začať dosahovať na SNS.

 

S akými témami a sľubmi Kotleba uspel?

Nezaregistroval som žiadne konštruktívne riešenie, ktoré by navrhoval ako perspektívny župan. Skôr kládol dôraz na to, že tu máme nejakých parazitov v spoločnosti, nejakých vlastizradcov, že sú to všetky relevantné politické strany a že je potrebná systémová zmena. To sú vyhlásenia na hrane s tým, čo je ešte akceptovateľné z hľadiska našej ústavy.

 

Ako by sa pred druhým kolom v Banskej Bystrici mali zachovať pravicové strany?

Nebudú to mať jednoduché. Je dosť možné, že to skúsia zaobaliť do toho, že podporujú partnera Ľudovej platformy – KDH, ktoré je koaličným partnerom Smeru v Banskobystrickom kraji, aby nemuseli deklarovať priamo podporu podpredsedovi Smeru Vladimírovi Maňkovi. Viem si tiež predstaviť, že podporu súčasnému županovi sa pokúsia vyjadriť aj takou okľukou, že aspoň vyzvú svojich voličov, aby prišli voliť a nedopustili, aby sa na Slovensku objavili duchovia minulosti.(luk)

01 - Modified: 2005-09-07 07:54:00 - Feat.: 0 - Title: ČR denne zo štátnych hmotných rezerv uvoľní asi 10 000 barelov ropy
01 - Modified: 2022-04-29 09:17:06 - Feat.: - Title: Prezidentku nazýva slúžkou, slovník prokremeľských webov je jej blízky. Kto je Kotlebova náhradníčka? 02 - Modified: 2022-03-08 14:14:01 - Feat.: - Title: Ďalšie obvinenie extrémistu. Kotleba môže mať na krku trestný čin podnecovania 03 - Modified: 2022-03-04 10:37:38 - Feat.: - Title: Najväčšia figúrka v rukách ruskej propagandy na Slovensku? Ľuboš Blaha 04 - Modified: 2021-09-29 20:12:39 - Feat.: - Title: Kotlebova kauza sa zasekla na súde. Kolíková žiada vysvetlenie 05 - Modified: 2021-02-07 10:56:27 - Feat.: - Title: Mazurek potvrdil, že odídenci z ĽSNS zakladajú novú politickú stranu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:43