StoryEditor

Priemerné platy učiteľov by mohli stúpnuť o osem percent

26.09.2013, 23:59

Ak vláda neprijme správu o stave školstva, kde minister Dušan Čaplovič avizuje zvyšovanie platov, budeme musieť zvážiť, či sa vrátime k ostrému štrajku, tvrdí v rozhovore pre HN Pavel Ondek.

Ministerstvo školstva chce do roku 2016 zvýšiť platy učiteľov na 1,2-násobok priemeru v ekonomike, od ministerstva financií žiada navyše 130 miliónov eur. Koľko percent by to podľa vašich prepočtov prinieslo učiteľom?

Podľa našich prepočtov by išlo o zvýšenie priemerných platov na úrovni zhruba osem percent pre pedagogických aj nepedagogických zamestnancov v školstve. Správa však nehovorí o kuchárkach, školníkoch a ďalších nepedagogických zamestnancoch.

Ak by celá suma 110 miliónov eur požadovaná pre regionálne školstvo išla len na zvýšenie platov učiteľov, o koľko percent by sa im zdvihli platy?

Bolo by to zvýšenie o viac ako desať percent. Ale v správe sa nehovorí, že peniaze pôjdu len na platy. Navyše je tam uvedené, že zvýšenie má byť financované z verejných aj európskych zdrojov, pričom eurofondy nie je možné priamo použiť na platy zamestnancov. Samozrejme, môžu sa dostať k učiteľom cez projekty, na ktorých sa škola zúčastní.

Na vysoké školy chce minister školstva Dušan Čaplovič pridať 20 miliónov eur, k akému zvýšeniu by došlo v tomto prípade?

Na valorizáciu platov všetkých zamestnancov na vysokých školách o desať percent by bolo potrebné zvýšenie súčasných výdavkov o 23 miliónov eur.

Aký máte pocit – chce vláda učiteľom pridať už na budúci rok?

Nechcem tipovať ako vo futbale. Samozrejme držíme palce ministrovi školstva, aby sa mu to podarilo, pomohlo by to každému v školstve.

Povedal vám minister Čaplovič, že o týchto zdrojoch vopred rokoval s ministerstvom financií a s premiérom?

Rokovania medzi ministrom školstva a financií budú pokračovať a na rokovanie s ministerstvom financií sme sa ohlásili aj my. Máme ho prisľúbené. Priestor na rokovanie bude pred 10. októbrom, keď bude zasadať Hospodárska rada vlády a bude preberať rozpočet aj správu o stave školstva.

Štrajk je prerušený. Za akých okolností by ste navrhovali ho obnoviť?

Správu o stave školstva sme kritizovali a povedali sme, že ak nebude mať konkrétne finančné krytie, môžeme ju považovať len za slohovú prácu. Dnes tam je konkrétne krytie vyčíslené, nie síce v takej výške, ako sme chceli, ale je tam aspoň naplánovaný postup do roku 2016. Teraz je na vláde, či tento materiál prijme alebo neprijme. Ak by vláda dokument neprijala, sme na tom tak, ako sme boli na začiatku, a orgány odborového zväzu budú musieť zaujať stanovisko, či sa vrátime k ostrému štrajku.

Aké sú nálady na školách?

Pred prázdninami sme robili prieskum na školách, kde bolo ochotných sa zapojiť zhruba 31 percent zamestnancov škôl. Aktuálnejší prieskum zatiaľ nemáme.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:11