StoryEditor

Polovicu poukazov žiaci nevyužívajú

03.10.2013, 23:59

Rockový koncert superstaristu v telocvični alebo tichá exkurzia do Univerzitnej knižnice v Bratislave? Školy a ich žiaci majú na využitie kultúrnych poukazov celkovo za štyri eurá posledný mesiac. Už dnes je však zrejmé, že takmer polovica z poukazov v hodnote cez milión eur skončí „v koši“.

Peniaze, ktoré žiaci cez poukazy nevyužijú potom ministerstvo kultúry podľa hovorcu Jozefa Bednára presunie na iné kultúrne činnosti podľa vlastného výberu. Podobná situácia sa opakuje už roky. Prečo sa peniaze vracajú štátu, keď umelci dlhodobo namietajú, že kultúra je podfinancovaná?

 

Tvrdá byrokracia

„Niekedy mám pocit, akoby s tým rátali, že sa im tie peniaze vrátia do rozpočtu,“ hovorí o sprievodnej byrokracii Hana Hudcovičová, dramaturgička programov pre školy v kultúrnom centre Stanica pri Žiline. Každý jednoeurový poukaz je potrebné nahodiť samostatne do počítača, takže najmä väčšie inštitúcie sa nezaobídu bez čítačky čiarových kódov, keďže ich počítajú v desaťtisícoch.

Poukazy sú školám distribuované v marci, do mája potom trvá registrácia divadiel, kín a ďalších inštitúcií, ktoré sa chcú o peniaze uchádzať. „Kto nechce ísť do rizika, začne objednávky prijímať tak mesiac pred divadelnými prázdninami,“ hovorí manažérka divadla Malá scéna Monika Korenčiová. V septembri majú školy starosti so začiatkom školského roka a keďže uzávierka poukazov je 11. novembra, poukazy sa reálne využívajú dva, tri mesiace v roku. „Medzi divácky najsilnejšie mesiace patrí záver roka, objednávky zo škôl kopírujú tento trend,“ potvrdzuje PR manažér Slovenského národného divadla Branislav Šanta.

 

Detské programy

Náročnú administratívu kritizujú aj školy. „Lepšie by bolo, keby škola dostala na kultúrne aktivity rovno hotovosť,“ hovorí Magdaléna Vojtechová z vedenia základnej školy v bratislavských Vajnoroch. Škola sa snaží tri zo štyroch poukazov uplatniť na školské exkurzie a akcie, posledný – tzv. filmový poukaz – dáva žiakom. „Poukazy sú veľmi dobrá vec. Možno by sa dalo pohrať s ich nastavením a zacielením, ako aj väčšou ponukou vzdelávacích programov pre deti a mládež v štátnych kultúrnych inštitúciách, ktoré by deti pritiahli k umeniu,“ hovorí kultúrna expertka Zora Jaurová.

Minister kultúry Marek Maďarič chystá poukazy aj na budúci rok. Každý žiak dostane opäť štyri poukazy v cene po eure a rezort sľubuje, že tentokrát sa na školy dostanú najneskôr v polovici marca.

Tlač poukazov vysúťažil rezort za exministra Daniela Krajcera (SaS) za necelých 400-tisíc eur na päť rokov.

01 - Modified: 2005-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chorvátsko je trvalka
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-03-23 06:09:28 - Feat.: - Title: Najmenší žiaci v Poľsku budú od apríla oslobodení od domácich úloh 03 - Modified: 2024-03-14 14:34:54 - Feat.: - Title: Viete, ako nazvať obyvateľa Prahy? Možno by ste nezvládli maturitnú otázku a ani novinku roka 2024 04 - Modified: 2024-02-22 18:45:00 - Feat.: - Title: Praxujú v známych bankách či hoteloch. Odklon od tradičnej cesty hlásia u 18-tisíc stredoškolákov 05 - Modified: 2024-02-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Éra smartfónov a umelej inteligencie? Nainštalujte nám aspoň Windows, prosia riaditelia slovenských škôl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:10