StoryEditor

Fico ukončil hru na schovávačku, vyhlásil Kiska

18.12.2013, 15:58
Autor:
tasr, stltasr, stl

Premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý dnes oznámil kandidatúru na prezidenta SR, by mal poveriť svojím zastupovaním niektorého z vicepremiérov. Osobne by sa mal venovať vo funkcii premiéra iba najnevyhnutnejším štátnym záležitostiam. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil jeden z Ficových súperov v boji o prezidentské kreslo, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.

„Nebolo by správne, aby premiér paralyzoval činnosť vlády tým, že ju bude používať ako nástroj svojej osobnej volebnej kampane," povedal. Dnes sa podľa Kisku skončila hra na schovávačku, ktorú hral Fico s verejnosťou už niekoľko mesiacov. "Keď sa táto hra skončila, chcem vyzvať predsedu vlády na poctivú a férovú kampaň," dodal.

Hlavnou témou prezidentských volieb bude, či vláda dostane protiváhu, ktorú dnes nemá ani v prezidentovi, ani v politickej opozícii, tvrdí Kiska. Fico si stabilitu podľa neho predstavuje tak, že jedna politická strana ovládne všetko. "Občania, voliči majú po dnešku jasný výber: prezident straník alebo prezident nestraník. Prezident veľvyslanec vlády alebo prezident protiváha vláde a prezident vyslanec občanov," zdôraznil. Kiska podľa vlastných slov kandiduje, aby vrátil prezidentskému úradu nezávislosť od politických strán, nestrannosť a autoritu.

Zároveň pozval Fica a ďalších kandidátov, aby diskutovali so študentmi a mladými ľuďmi, z ktorých mnohí chcú opustiť Slovensko, a tiež ich pozval do debaty so strednou generáciou. Hovorí, že by mali spolu zájsť napríklad do Dobšinej. "Tam sa môžeme zhovárať, kde je naša bieda, prečo štát na každom kroku len predstiera riešenia," podotkol.

Do súboja o Prezidentský palác ide okrem Fica a Kisku Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mosta-Híd), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko a kandidát SMK Gyula Bárdos. Ďalej Peter Osuský z SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňa Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer. Pribudnúť by mal aj nominant Komunistickej strany Slovenska. Presný termín prezidentských volieb ešte nie je známy. Predseda parlamentu Pavol Paška ho chce oznámiť do konca tohto roka.

01 - Modified: 2005-10-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: E.ON chce znížiť ceny elektriny
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:12