StoryEditor

Podnikatelia sa sporili o dlh 16 rokov. Vinou súdu

06.09.2013, 00:00
Prieťahy . Súdne spory sa opäť predlžujú. minister spravodlivosti hľadá recept.

Ani šestnásť rokov nestačilo tretiemu bratislavskému okresnému súdu na to, aby vyriešil spor štyroch podnikateľov o výmahaní dlhu od piateho. Šlo o sumu 1,6 milióna československých korún (dnes by to bolo 53-tisíc eur). Na súd sa obrátili už v máji 1992, vtedy nepochybne netušili, čo ich čaká. Ústavný súd im nakoniec pred troma rokmi priznal odškodné 9-tisíc eur, keď zrátal, že súd spolu 12 rokov vôbec nekonal.

Priaznivý trend sa zastavil
Ide o jeden z mnohých prípadov, ktoré trápia slovenských podnikateľov a odrádza zahraničných investorov od príchodu k nám. Minister spravodlivosti Tomáš Borec (Smer-DS) aj preto posiela na okresné súdy šesť desiatok nových sudcov, čo je najväčšie personálne posilnenie za posledné roky. Okrem hromadných žalôb je podľa rezortu stagnácia výberu nových sudcov „jedným z podstatných dôvodov, prečo sa v roku 2012 nepodarilo dosiahnuť ďalšie skrátenie dĺžky súdneho konania“.

Vlani sa totiž zastavil priaznivý trend z posledných rokov. Priemerný obchodný spor trval v roku 2004 až 22 mesiacov, v roku 2011 to už bolo iba 13,7 mesiaca. Vlani jeho dĺžka mierne stúpla.

Najdrahší súd
Z hľadiska prieťahov stojí daňových poplatníkov najviac Okresný súd Bratislava I., ktorý je najväčším slovenským súdom. Za posledné štyri roky musel vyplatiť na odškodnom 458-tisíc eur. Minister tu určil šesť nových miest. Podpredsedníčka Marta Barková HN vysvetlila, že zatiaľ nejde o navýšenie počtu sudcov a dosiaľ iba „nahrádzajú uvoľnené miesta“. Jedna z jej kolegýň odišla na dôchodok, traja prešli, alebo majú prejsť na iné súdy.

„Situácia u nás určite nie je vyriešená, nakoľko k dnešnému dňu zo spomínaných šesť voľných miest reálne vykonáva funkciu jeden nový sudca,“ konštatuje.
Sudkyňa Barková je presvedčená, že nedostatočné obsadenie sudcov má vplyv „na vznik objektívnych prieťahov v súdnych konaniach“. Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska si tým nie je istý. „Skôr mám pocit, že sudcovia dnes nie sú pod verejnou kontrolou, aby efektívnejšie pracovali a toto zrejme nevyrieši ani väčší počet sudcov,“ domnieva sa.

Pozitívny trend skracovania obchodného sporu na súdoch podľa Kičinu podnikatelia zatiaľ necítia. „Štatisticky to vyzerá akoby sa zlepšovala situácia, ale bohužiaľ reálne alebo v našich prieskumoch sú podnikatelia veľmi kritickí a stále nereflektujú to zlepšovanie.“

Máme najviac sudcov
Podľa konateľa banskobystrickej eseróčky exekučná Petra Makovického môže byť personálne posilňovanie súdov na mieste. Nie však iba vo forme ďalších sudcov, ale napríklad i vyšších súdnych úradníkov. „Sú takí zavalení robotou, že jednoducho nestíhajú. Niektoré súdy sú známe tým, že keď chcete nový termín pojednávania, najbližšie je o rok.“

Slovensko patrí podľa nedávnych zistení Európskej komisie ku krajinám s najväčším počtom sudcov. Doktorand katedry politológie Univerzity Komenského Samuel Spáč ale upozorňuje, že v porovnaní s okolitým Maďarskom, Českom a Poľskom sme na poslednom mieste. „Názor, že potrebujeme ďalších sudcov z tohto hľadiska nie je úplne scestný. Na druhej strane je otázne, či sa títo noví sudcovia využijú efektívne,“ konštatuje.

Podľa Spáča je totiž otázne, či sa sudcovia dostanú na súdy, kde ich treba objektívne najviac a tiež to, či súdy zlyhávajú z objektívnych príčin. „Skladanie účtov sudcov je to, kde naše súdnictvo zlyháva.“

Štvormiliónové odškodné
Vlani priznal Ústavný súd odškodné za prieťahy v celkovej výške 739-tisíc eur. Transparency International Slovensko teraz zrátala, že za necelých päť rokov ide o viac než štyri milióny. „Sudcovský stav vyrobil svojim konaním sankcie, z ktorých by sme mohli rovnakú dobu platiť viac než 30 nových sudcov,“ konštatuje mimovládka.

Personálne posily na súdy nemajú byť jedinou zbraňou ministra Boreca proti prieťahom. Problém vidí v zanedbanej informatizácii a najmä nevyhovujúce procesné predpisy. Pokračuje preto v meškajúcom projekte elektronizácie justície a komplexnej rekodifikácii civilného procesného práva.

Samostatnou kapitolou podľa hovorkyne Jany Zlatohlávkovej je dlhodobé podfinancovanie rezortu. „Slovensko patrí v EÚ ku krajinám, ktoré dávajú na súdnictvo najmenej peňazí v prepočte na počet obyvateľov.“

01 - Modified: 2005-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: GM a Ford opäť prehĺbili straty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:03