StoryEditor

Lekárne porušujú zákon

09.01.2014, 23:00
Pokladničné doklady o kúpe lieku niekedy neuvádzajú presné názvy. Lekárnikom za to hrozí pokuta.

Kúpite si liek, no z pokladničného bloku nie je jasné, aký. Lekárne totiž pri všetkých neuvádzajú úplné názvy. Niekoľkokrát sa s tým už stretol aj Bratislavčan Pavel Branko, ktorý na tieto postupy HN upozornil.

„Bločky sú tu na to, aby predávaný či vydávaný tovar presne špecifikovali,“ mieni Branko. Upozornil už aj štátne úrady, no ich nič nehovoriaca odpoveď ho neuspokojila.

 

 

Môžu dostať pokutu

HN sa zaujímali, či je naozaj problém, ak na bločku kupujúci nenájde konkrétny, celý názov lieku. Odpoveď Finančnej správy bola jasná. „V prípade, že lekárne neuvádzajú na pokladničných dokladoch presný názov predávaného lieku, dopúšťajú sa správneho deliktu,“ uviedla hovorkyňa Patrícia Macíková. Dodala, že v rámci svojich kontrol zameraných na dodržiavanie zákona o elektronických registračných pokladniciach kontrolujú aj lekárne. Ak zistia pochybenie, môže im podľa Macíkovej daňový alebo colný úrad uložiť pokutu od sto do 3300 eur.

Viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ v uvádzaní neúplných názvov liekov problém nevidí. Podľa neho sa aj bez neho dá ľahko skontrolovať, o aký tovar ide. „V mojej lekárni a aj množstvo mojich kolegov má každé balenie lieku označené čiarovým kódom aj s interným číselným kódom. Podľa neho by som si presne vedel zistiť, kedy bolo vydané,“ argumentuje.

 

Daňové úniky vraj nehrozia

Vyjadrenie Finančnej správy však potvrdila aj členka prezídia Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda Oravcová. Na druhej strane však nepredpokladá, že by takýmto spôsobom dochádzalo k daňovým únikom. „Ak je udaný aspoň začiatočný názov lieku, prípadne jeho kód, nemalo by dochádzať k nejakému daňovému úniku, pretože dodatočnou kontrolou si vie aj správca dane overiť, čo bolo dodané.“

Podľa analytika INEKO Dušana Zachara je samozrejmé, že na bločku je toľko z názvu lieku, koľko sa ho tam zmestí. „Aj na bločkoch z potravín býva uvedený napríklad Syr s bylinkami, pričom v obchode je hneď niekoľko syrov s rôznymi bylinkami od rôznych výrobcov. V trafike zase dostanete pri kúpe novín bloček s uvedením Tlač.“ Rovnakého názoru je aj daňový poradca Peter Pašek, podľa ktorého sa Finančná správa striktne pridržiava zákona. V ňom sa píše, že na bločku musí byť tovar označený tak, aby ho bolo možné jednoznačne určiť. „Možno by sa teda mohol spresniť zákon, ale osobne si nemyslím, že by to bolo až také nevyhnutné.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:04