StoryEditor

Účet za zlaté padáky u Figeľa je už "len" 1,2 milióna eur

15.06.2012, 00:00
Účet za zlaté padáky v rezorte ministra dopravy Jána Figeľa (na snímke) sa znížil.

Dvaja kresťanskí demokrati Pavel Kravec a Pavol Tarcala sa totiž rozhodli odchodné vrátiť. Spolu mali dostať takmer 290-tisíc eur, celkovo si v podnikoch, na ktoré mal dozerať Figeľ, manažéri na odchode rozdelili viac ako 1,5 milióna eur.

„Toto gesto je bezprecedentné vo svojom obsahu a je príkladom pre mnohých iných,“ tvrdí Figeľ. Výzva pre ostatných straníckych nominantov v Železničnej spoločnosti Slovensko, v Cargu a Slovenskej pošte zatiaľ nezabrala.

Vyše 167-tisíc eur napríklad priklepli podpredsedovi Predstavenstva ZSSK Jaroslavovi Paulickému, ktorý je označovaný ako podnikateľ blízky KDH. Šéfka pošty Marcela Hrdá získala 178-tisíc eur. Ministerstvu dopravy už oznámila, že ich štátu nevráti.

Figeľ sa nevzdá

Tarcala a Kravec sa včera zúčastnili na predsedníctve KDH, kde sa vzdali členstva v hnutí. Pre médiá sa nevyjadrili, zo sídla KDH odišli bočným vchodom.
Figeľ pripúšťa politickú zodpovednosť, ale osobne ju vyvodiť nemieni. Na blížiacom sa sneme KDH bude opäť kandidovať na predsedu hnutia. „Kto nič nerobí, nič nepokazí,“ povedal Figeľ.

Ako minister mal naplniť uznesenie vlády Ivety Radičovej (SDKÚ), ktoré malo zamedziť zlatým padákom. Teraz tvrdí, že nemal čas. „Nastavenie vnútropodnikových pravidiel v prípade akcioviek si vyžaduje zmeny v zákonoch.“ Figeľ hovorí, že vydal pokyn, aby neplytvali na odmeňovanie manažérov. Priamo neodpovedal, či aj skontroloval jeho plnenie.

Figeľ pritom po nástupe kritizoval odmeny pre nominantov Smeru-SD. „Pijavice vyciciavali peniaze zo systému,“ povedal, keď upozornil na odmeny bývalých manažérov železničných spoločností z prvej vlády Roberta Fica, konkrétne Mateja Augustína (154-tisíc eur) a Jozefa Pavúka (130-tisíc).

Procházkov návrh bol nepriechodný
Po rozhodnutí Kravca a Tarcalu už podľa Figeľa nemalo význam schvaľovať návrh poslanca KDH Radoslava Procházku. Ten chcel, aby sa „zlaté padáky“ vrátili z kasy kresťanských demokratov.

Procházkove riešenie ani nemalo v KDH podporu. Podpredseda KDH Pavol Abrhan spochybnil, či je v súlade so zákonom: „KDH nemôže ľubovoľne nakladať s peniazmi, ktoré dostane od štátu. Ak by sme tieto financie poukázali štátnej firme, audítor by to neuznal ako oprávnenú položku,“ dodal.

Členovia KDH vrátili státisíce až po kritike a tlaku médií, vlády aj opozičných strán. Figeľ včera vyzval Fica, aby zverejnil odstupné v štátnych firmách za posledných desať rokov. Fico reagoval, že KDH chce len odvrátiť pozornosť od vlastných prešľapov. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:56