StoryEditor

Nájdite si prácu s HN: Mojím cieľom je marketing (video)

04.01.2012, 23:00
HN hľadá prácu Cyrile, ktorá sa chce presadiť v oblasti marketingu cestovného ruchu.

Nervozita či tréma je prirodzenou súčasťou každého pracovného pohovoru. Úplne sa nevyhla ani Cyrile, mladej a relatívne čerstvej absolventke Ekonomickej univerzity, ktorá si hľadala prácu s HN. Chce pôsobiť v oblasti marketingu a v tejto oblasti má už v mladom veku dostatok skúseností.

Dobre naladená
Počiatočná tréma našej kandidátky pominula už po prvých vetách. Tento okamih treba využiť, skoncentrovať sa a zanechať dobrý dojem. Pomôže nenútený úsmev, správna reč tela a bezprostredná komunikácia. Cyrila si (aj) vďaka tomu získala veľké sympatie porotcov.

Na prvý pohľad „pohodová“ slečna nemá žiadny problém rozprávať o svojich pracovných skúsenostiach súvisle a s nadšením. Tréma z personalistov a kamery opadla bleskovo. Sebavedome a zmysluplne objasňuje porotcom náplň práce svojich niekoľkých zamestnaní. Chcela by dostať svoj vysnívaný džob – pozíciu špecialistu v
marketingu cestovného ruchu. Je to práca, ktorá v sebe spája kreativitu, obchod, štatistiku a komunikáciu.

Absolventka bola už od začiatku svojho štúdia na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave aktívne zamestnaná v niekoľkých firmách. Diplom má z odboru manažment cestovného ruchu. „Už ako študentka som si uvedomila, že ak sa budem chcieť po škole čo najlepšie a najrýchlejšie uplatniť, musím mať nejaké pracovné skúsenosti,“ hovorí s entuziazmom. Od budúceho zamestnávateľa by rada získala od 1 000 do 1 300 eur mesačne. Spolieha sa na svoje bohaté skúsenosti, dobrú znalosť jazykov a vysokoškolský diplom.

Skúsenosti od začiatku
To, že „dobrý životopis je základ“ je síce dookola omieľané klišé, ale na druhej strane – skutočne je základom úspechu, na ktorom všetko stojí aj padá. Naši porotcovia si životopis Cyrily nevedeli vynachváliť. Bol prehľadne štruktúrovaný a dobre graficky spracovaný. Výrazným plusom bolo aj podrobné opísanie pracovnej náplne v jej doterajších zamestnaniach. Začínala ako pracovníčka telemarketingu, kde si hneď osvojila komunikáciu a metódy predaja služieb, ale aj produktov. Zlomovým momentom v jej kariére sa stala práca pre jazykovú spoločnosť, kde sa prvýkrát výrazne venovala marketingu ako takému. "Podielala som sa na tvorbe medialnych planov a konceptov, postupne som prebrala pripravu a distribuciu marketingovych materialov a spolu s mojim sefom sme zabezpecovali celkovu marketingovu podporu na vsetkych aktivitach firmy." V rámci jej poslednej pracovnej skúsenosti v ďalšej firme, tentoraz z oblasti farmácie, sa vypracovala až na pozíciu špecialistu. „Moja práca zvýšila predaj inzerovaných tovarov pre pacientov a lekárne až o päťdesiat percent,“ s hrdosťou zdôrazňuje Cyrila. Farmaceutická spoločnosť mala centrálu vo Veľkej Británii, čo zároveň vyžadovalo dennodennú komunikáciu v angličtine, ktorú naša uchádzačka zvládala bravúrne.

Pohovor ako celok prebehol s uchádzačkou, ktorá pôsobila bezproblémovo, výborne. Prečo teda Cyrila stále nemá prácu svojich snov? Podľa odborníkov je to hlavne kvôli akejsi stagnácii tohto odvetvia. Firmy nerady v čase krízy utrácajú na marketing. Rada na záver pre ňu preto znela – vydrž dievča a buď trpezlivá.

Marek Hradílek, konzultant v poradenskej spoločnosti Amrop Slovakia 
Životopis: 
(plus)
 
CV je výborne štruktúrovane napísané, dobre sa číta. V životopise sú jasne pomenované veci, ktoré ste robili, aj zásluhy, ktoré ste dosiahli, takže aj toto hodnotím veľmi pozitívne. Motivačný list uchádzačky o prácu v oblasti cestovného marketingu bol jeden z najlepších, aké som kedy čítal.

(mínus) 
Potrebné je doplniť len údaj o dátume a mieste narodenia.

Vystúpenie: 
(plus)
 
Z hľadiska verbálnej i neverbálnej komunikácie pôsobíte ako príjemná a sympatická osoba. Zapojili ste aj úsmev a humor, čo vhodne doplnila aj gestikulácia. Celkový dojem hodnotím ako veľmi pozitívny. 

Verdikt:
 
Pracovných ponúk v oblasti marketingu je v súčasnosti málo. Ak človek chce získať vysnívanú prácu, je dôležité, aby sa pozitívne odlišoval od ostatných. Hľadanie práce si dnes vyžaduje veľkú trpezlivosť. Preto by som sa snažil ešte viac rozhodiť siete a dôslednejšie sa rozhliadnuť po trhu. Časom sa uvidí.


Erika Karabáš, manažérka personálnej agentúry Lugera 
Životopis: 
(plus) 
Súhlasím s kolegom, životopis je dobre štruktúrovaný. Možno by som len venovala rovnaký priestor na rozpísanie každej pracovnej skúsenosti, aby to bolo viac vyvážené. Odporúčam, aby ste doplnili pri trvaní jednotlivých pracovných ponúk aj mesiace, nielen roky. Pri počítačových znalostiach je tiež dobré uviesť úroveň, na akej ich ovládate, aj toto je dôležitá informácia pre vášho budúceho zamestnávateľa. 

Vystúpenie: 
(plus) 
Pôsobíte na mňa ako aktívna osoba, ktorá síce ešte veľmi nevie čo chce, ale zároveň má pevne stanovené hranice, podľa ktorých by sa chcela v budúcnosti orientovať. Páčilo sa mi, že ste svoje skúsenosti ilustrovali na konkrétnych príkladoch z praxe. Pozitívne bolo, že ste na naše otázky reagovali okamžite a bez vyzvania. Vaše platobné očakávania sú reálne. Možno tú spodnú hranicu by som posunula na 900 eur, no záleží na regióne. 

Verdikt: 
Viem si vás skôr predstaviť v oblasti komunikácie ako v oblasti predaja. Preto by som vám odporučila, aby ste sa zamerali skôr na kreatívnejšie pozície. Je pravda, že momentálne sú takéto ponuky výrazne limitované, ale máte dostatok skúseností, tak si myslím, že by ste nemali mať problém niečo si v blízkej budúcnosti nájsť.

Marián Timoracký, marketingový špecialista 
Životopis: 
(plus) 
Pre mňa je v rámci životopisu dôležitá pestrosť, váš toto na sto percent spĺňa. Nemyslím však len odvetvovú rôznorodosť, ale aj rôznorodosť štýlu práce. Svedčí to o tom, že človek vie robiť syntézy a efektívne spájať jednotlivé veci – najcennejšia schopnosť kreatívca. 

Vystúpenie: 
(plus) 
Na jednej strane pôsobíte v dobrom zmysle slova sebavedome, keď hovoríte „ja som urobila“ a „ja som dosiahla“. No vzhľadom na vašu juniorskú pozíciu to môže pôsobiť miestami trochu kontraproduktívne. Niekedy to nevyzerá veľmi vierohodne. 

Verdikt: 
Je jasné, že rada komunikujete a ste v kontakte s ľuďmi, toto je výborný predpoklad byť dobrý predajca. V každej väčšej firme sú marketing a predaj dve oblasti, ktoré sa navzájom nenávidia, keďže každý si chce pripisovať úspechy. To je aj dôvod prečo by som zvažoval, či sa vôbec tak striktne zameriavať len na marketing. Treba sa pozrieť na štruktúru fungovania vo veľkej firme a zistiť, kde všade tam je priestor.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:13