StoryEditor

Sľuby o kontrole vlastných miliónov politici nesplnia

05.02.2013, 23:00
Financovanie strán. Strany pred voľbami sľúbili, že do roka pripravia zmeny, ktorými sa sprísni kontrola ich peňazí. Opozícia čaká na Kaliňáka, ten rieši iné veci.

Politické strany opäť neprekvapili. Pred voľbami sľúbili do roka predložiť do parlamentu zmeny, ktoré sprísnia ich financovanie a kontrolu, no dnes už je jasné, že to nestihnú. Otázne je aj to, či strany, ktoré daňových poplatníkov stoja ročne 12 miliónov eur, splnia všetko, k čomu sa pred rokom písomne zaviazali trom neziskovým organizáciám.

Čakanie na Kaliňáka
Opozícia zatiaľ plnenie sľubov nepripravuje, čaká, s čím príde vládny Smer-SD, najmä minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Aj Úrad vlády vraví, že zodpovednosť za poriadok vo financovaní politických strán nesie Kaliňák. Ten však sprísnenie kontroly financovania strán momentálne nepovažuje za prioritu a odkladá to na obdobie po prijatí novely zákona o verejnom obstarávaní. „Najprv zákon o verejnom obstarávaní, potom technická úprava volebných zákonov a potom financovanie politických strán,“ povedal HN.

Sami poslanci pripravujú len čiastkové zmeny. Jediná z nich, ktorá môže byť v dohľadnom čase schválená, je spresnenie majetkových priznaní politikov. Túto zmenu pripravuje komisia pod vedením šéfa výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS). Beblavý vraví, že hoci si jeho strana za sľubmi naďalej stojí, do ďalších zmien sa zatiaľ nechce púšťať. Nové pravidlá totiž prisľúbil aj Kaliňák. „Asi nemá zmysel, aby takúto komplikovanú zmenu robili poslanci, keď ju chce aj vláda,“ povedal Beblavý HN. Vraví však, že ak Kaliňák zmeny nepredloží do stanoveného termínu, mali by na nich začať pracovať poslanci.

Smer nechce, čo podpísal
Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič si myslí, že svoj sľub z veľkej časti splnil, keď do parlamentu predložil návrh, ktorý parlamentným politickým stranám zakazuje predvolebnú kampaň a ruší financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu. „Tento návrh je ešte viac v prospech transparentnosti ako to, čo som pred voľbami podpísal,“ hovorí, a rovnako ako Beblavý čaká, kedy príde s vlastnou novelou ministerstvo vnútra. Matovičov návrh nemá reálnu šancu na schválenie. Podobne je na tom aj novela Daniela Lipšica (nez.), ktorou chce vyplácanie štátneho príspevku podmieniť priznaním sponzorov. Rozhodujúce slovo majú totiž poslanci Smeru a ich predsedovi Robertovi Ficovi sa posilnenie financovania sponzormi nepozdáva, hoci aj k tomu sa sociálni demokrati zaviazali.

Na spresnenie a sprísnenie pravidiel vyzvali politické strany pred voľbami neziskovky Transparency International Slovensko, INEKO a Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť. Včera svorne potvrdili, že politické strany ani členovia vlády ich od volieb v súvislosti so zmenami nekontaktovali.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:46