StoryEditor

SDKÚ zvažuje pokladníka zvonka

05.06.2012, 00:00
Frešova strana môže miesto po Kucejovi obsadiť nezávislým ekonómom.

Spravovať peniaze strany SDKÚ-DS by mohol nezávislý ekonóm, ktorý so stranou doteraz nemal nič spoločné. „Podľa môjho názoru by to mal byť ekonóm profesionál,“ povedal pre HN podpredseda strany Jozef Mikuš. Funkcia pokladníka by v budúcnosti podľa jeho názoru už nemala byť politická. Na základe stanov SDKÚ je dnes pokladník zároveň členom prezídia, kde aj hlasuje.

SDKÚ sa chystá stanovy meniť. Podľa informácií HN by už pokladník po novom členom prezídia nemal byť, čo by otvorilo cestu k tomu, aby nebol tento post politický.

Osudná kauza pre Dzurindu
Strana hľadá nového pokladníka po tom, ako po zmene vedenia skončil vo funkcii Igor Kucej, ktorý post zastával v čase, keď sa v roku 2010 prevalila najvážnejšia kauza financovania SDKÚ.

Premiér Robert Fico tvrdil, že SDKÚ v minulosti preprala šesť až sedem miliárd korún cez účty fiktívnych firiem s prepojením na daňové raje.

Šlo podľa neho o peniaze z privatizácií. Jednou zo schránkových firiem mala byť aj firma Involve, ktorá vlastnila logo SDKÚ. Jej konateľom bol práve pokladník Kucej. Pre podozrenia okolo nevyjasneného financovania pred voľbami 2010 odstúpil z čela kandidátky vtedajší predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda.

Že by sa pokladníkom mohol stať človek, ktorý nepôsobí v strane, jej hovorca Michal Lukáč nevylúčil: „O tom, či to bude profesionál z externého prostredia, alebo to bude niekto z vnútra strany, sa bude diskutovať na prezídiu.“ Práve prezídium podľa stanov pokladníka vyberá. „Predpokladám, že bude niekedy budúci týždeň,“ povedal podpredseda SDKÚ Viliam Novotný.

Člen prezídia a predseda košického zväzu strany Marek Vargovčák tvrdí, že debate o obsadení postu nestraníckym profesionálom je otvorený. „Zatiaľ som o tom nepočul. Nie je to však zlý nápad.“

V strane sa hovorí aj o tom, že by funkcia pokladníka zanikla. „Viem si predstaviť, že sa spojí napríklad s funkciou šéfa ústrednej kancelárie. Čiže by v budúcnosti de facto zanikla,“ hovorí podpredseda strany Ivan Štefanec. „Nevylučujem, že sa tieto funkcie zlúčia,“ súhlasí aj Vargovčák. No na zrušenie postu pokladníka by bola potrebná zmena stanov. Členka prezídia Magdaléna Vášáryová úvahy o zrušení funkcie pokladníka nevníma pozitívne. „Ako by vyzerala normálna politická strana bez pokladníka? Bez toho to nejde.“

Kucejove obchody
Kucejovu agendu včera dočasne formálne prebral riaditeľ ústrednej kancelárie a predseda regionálneho zväzu v Trnave Milan Roman. HN sa ho chceli spýtať, či plánuje preveriť nejasné financovanie z čias, keď bol pokladníkom Kucej. Odkázal nás len na hovorcu strany, ktorý považuje takúto otázku za predčasnú. „Pán Roman sa len zoznamuje s agendou,“ vysvetlil Lukáč.

Meno Kuceja sa objavilo osemkrát v negatívnom kontexte v údajnom spise tajnej služby Gorila. „Za pár dní už nebudem verejnou osobou a nevidím dôvod, aby ste o mne písali v novinách. Budem sa naďalej venovať obchodu a developerstvu,“ povedal pre HN o svojej budúcnosti Kucej.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:00