StoryEditor

Harabinovi nesedia dátumy

01.08.2012, 00:00
Beblavý má podozrenie, že došlo k manipulácii so zmluvou. Smer však vyšetrovanie zabrzdil.

Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin sa pri podozrení, že nezvyčajne lacno kúpil byt, bráni pochybným spôsobom. Poslancom výboru pre nezlučiteľnosť funkcií predložil kópiu zmluvy, pri ktorej má šéf výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) podozrenie, že dátum na nej bol antidatovaný.

Kópiou chcel Harabin dokázať, že byt v bratislavskom Octopuse s takmer polovičnou zľavou získal ešte v čase, keď nebol ministrom spravodlivosti. Harabin namiesto 168-tisíc eur zaplatil iba necelých 95-tisíc.

Sídlo firmy v pohybe
„V dokumente sú zjavné rozpory, ktoré naznačujú, že dátum, ktorý je načarbaný na xerokópii, nemusí zodpovedať skutočnému dátumu, ktorý je uvedený na originále,“ povedal Beblavý. Podľa kópie, ktorú poslal Harabin poslancom a HN ju majú k dipozícii, bola zmluva podpísaná 19. júna 2006. Dátum je na nej napísaný len perom.

Podľa šéfa výboru je podozrivé, že realitná kancelária, cez ktorú Hrabin byt kupoval, mala v zmluve uvedenú ako adresu sídla Panenskú ulicu v Bratislave. Podľa obchodného registra tam ale začala sídliť až o niekoľko týždňov neskôr, konkrétne 13. júla 2006. V tom čase bol už Harabin ministrom spravodlivosti.

Šéf Najvyššieho súdu nesúlad v dátumoch nevysvetlil. Z tlačového odboru súdu nám len odkázali, aby sme sa o vysvetlenie „obrátili na autora zmluvy“. Objasnenia celej záležitosti sme sa do uzávierky nedočkali ani od realitnej spoločnosti.

Harabin len vo všeobecnosti tvrdil, že zmluvu nefalšoval. „Nikdy som neporušil žiaden zákon a takéto klamstvá odmietam.“ Z klamstva obvinil Beblavého. „Uráža ma, ak jeden z pochybných najmladších milionárov hovorí o falšovaní, nech radšej vysvetľuje stomiliónové úplatky svojich spolustraníkov a finacovanie svojej vily,“ povedal Harabin.

Smer sa zastal Harabina
Či došlo k manipulácii s dátumom by mohol dokázať originál zmluvy. Harabin ho však poslancom nepredloží. Členovia výboru za vládny Smer-SD tomu včera na výbore zabránili. Podpredseda výboru za Smer Otto Brixi tvrdí, že nevidel dôvod, aby žiadali originál zmluvy. Harabinovi vraj totiž dôveruje. „Nemám dôvod spochybňovať materiál, ktorý tu príde od kohokoľvek. Som presvedčený, že by nikto nemal takú drzosť, aby zaslal kópiu, ktorá by bola falošná.“

Rozpor pri vysvetľovaní zľavy na Harabinov byt sa však objavil, už keď na prípad prvý krát upozornili HN. Šéf Najvyššieho súdu vysvetľoval zľavu tým, že k podpisu zmluvy došlo v čase, keď sa projekt iba plánoval. Predajcovia (W.O.S. Reality a Iuris) naopak tvrdili, že chceli narýchlo predať posledné byty v záverečnej fáze predaja.

Po včerajšku sa ďalej nepohne už ani objasnenie toho, či je v poriadku, že Harabinovi platí v obytnom dome parkovacie miesto Najvyšší súd. Preskúmanie tejto veci poslanci Smeru tiež nepodporili.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:41