StoryEditor

Policajta vzali do väzby. O motíve vrážd mlčí

20.06.2012, 00:00
Tragédia v Hurbanove. Polícia tvrdí, že sa pri vyšetrovaní neposunula ani o krok ďalej.

Mestský policajt Milan Juhász, ktorý v Hurbanove zastrelil troch ľudí a dvoch zranil, už vypovedal. O motíve svojho činu však mlčí. Včera bol vzatý do vyšetrovacej väzby. Jasnejšie vo veci zatiaľ nemá ani polícia. Tvrdí, že pracuje s viacerými alternatívami. „Napríklad jedna otvorená verzia je tá, že existuje spoločná minulosť medzi páchateľom a obeťami,“ povedal pre HN prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. V médiách sa špekulovalo o tom, že príčinou konania policajta mohli byť dlžoby Rómov, krádeže áut, prípadne aj to, že Juhász s nimi mal nevybavené účty kvôli spoločným kšeftom. Dôkazy to však podľa Gašpara nepotvrdzujú.

O možnom motíve odmietol hovoriť aj prokurátor špeciálnej prokuratúry, ktorý vec dozoruje. „V súčasnom štádiu vyšetrovania o tom nebudem a nemôžem hovoriť. Sú to interné veci z vyšetrovania.“

Juhásza vzali do väzby
Podľa Gašpara polícia vypočula už množstvo osôb. „Musím povedať, že sme sa neposunuli ani o krok ďalej.“ Polícia teraz bude skúmať policajtov duševný stav v čase, keď čin spáchal. „Či trpel alebo netrpel duševnou poruchou alebo chorobou. To možno v najbližšej budúcnosti prinesie isté odpovede,“ vysvetlil Gašpar. Ak sa preukáže, že Juhász bol v čase konania nepríčetný, mohlo by to mať vplyv na jeho trest. „Pri páchateľovi, ktorý je vyhlásený za nepríčetného, sa môže skonštatovať, že nie je trestne zodpovedný,“ hovorí prokurátor s tým, že potom môže nastať mnoho scenárov. „Môže mu byť uložený rovnaký trest, môže dostať nižší trest, môže byť aj oslobodený pre nepríčetnosť a bude mu nariadené ústavné liečenie.“ Páchateľovi v súčasnosti hrozí 25 rokov za mrežami, prípadne až doživotie.

Pomsta Rómov sa nekoná
V Hurbanove je momentálne pokojná situácia. Pomsta Rómov, ktorej sa miestni obyvatelia báli, sa zatiaľ nekoná. Mestskí policajti majú stále špeciálny pracovný režim a do ulíc v uniformách nechodia. Podľa primátorky Margity Zemkovej sa pripravuje pohreb obetí.

Európska sieť proti rasizmu žiada slovenské úrady o podrobné prešetrenie sobotňajšej streľby . „Ak sa dokáže, že vraždy sú rasovo motivované, požadujeme vyšší trest pre vinníka,“ citovala TASR predsedu organizácie podporovanej Európskou komisiou Chiboa Onyejia. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:25