StoryEditor

Lajčák: Prirodzenú sebareflexiu som na maďarskej strane nevidel

07.01.2010, 12:56
Autor:
TASRTASR

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák očakáva, že slovensko-maďarská problematika bude témou predvolebnej agendy niektorých politických strán, čo bude mať nepriaznivý dopad na celkovú atmosféru vo vzťahoch.

"Dôležité je, aby sme to ustrážili, aby to neprekročilo rozumnú hranicu a nepoškodilo vzájomné vzťahy, lebo tie sú podstatne cennejšie než víťazstvo tej alebo onej strany," konštatoval v rozhovore pre TASR.

Samotný šéf slovenskej diplomacie by chcel prispieť k atmosfére, ktorá nebude tolerovať podobné výstrelky. "Faktom je, že na Slovensku je mediálna aj politologická scéna veľmi kritická a otvorená, ťažko ju zmanipulovať. Na druhej strane mám dodnes veľmi zlý pocit z nedostatku sebareflexie na maďarskej strane. Verím, že tam je a verím, že uvidíme, že funguje," dodal.

Ako poznamenal, Ministerstvo zahraničných vecí SR sa usiluje o korektné, pozitívne a konštruktívne vzťahy, pričom vo svojom maďarskom partnerovi Péterovi Balázsovi našiel človeka, ktorý sa usiluje o to isté. "Urobili sme a dohodli sme celý rad aktivít, ktoré, verím, že prispeli k upokojeniu situácie a zmierneniu napätia," upozornil Lajčák.

Minister si nemyslí, že Slovensko a Maďarsko hľadajú za vyostrením vzťahov zástupné problémy, keďže si nevedia poradiť s riešením dopadov krízy na svoje ekonomiky. "Je to zjednodušené videnie a ja ho neprijímam. Slovensko pomenováva problémy predovšetkým ekonomického charakteru vyplývajúce z krízy otvorene a otvorene sa s nimi pasuje. Nemáme potrebu odvádzať pozornosť na niečo iné," zdôraznil s tým, že maďarský premiér Gordon Bajnai je niečo ako krízový manažér, ktorý nepreberal svoju funkciu, aby rozpútaval nacionalistické vášne a vyostroval slovensko-maďarské vzťahy.

Poukázal na fakt, že druhá vláda socialistov v Maďarsku je sprevádzaná nebývalými protestmi, ktoré nie sú v danej časti Európy bežné. "To napätie je tam viditeľné a zdokumentované dávno predtým, než táto téma vznikla. A každá téma je dnes dobrá politickým silám na to, aby sa profilovali pred voľbami. Zodpovednosťou vlád je, aby nedominovala," podčiarkol Lajčák.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:28