StoryEditor

Malchárek poslal otázky od novinára Pente

12.01.2012, 23:00
Exminister hospodárstva Jirko Malchárek koordinuje svoje vyjadrenia ohľadne spisu Gorila s Pentou.

Otázky redaktora českého týždenníka Ekonom poslal obratom hovorcovi finančnej skupiny s dôvetkom „Poprosím o reakciu. Ďakujem.“ Vyplýva to z elektronickej korešpondencie medzi Malchárkom a redaktorom Ekonoma Vladimírom Šnídlom.

V e-maili s odpoveďami, ktorý expolitik poslal novinárovi, totiž ostala aj spomínaná krátka veta a e-mailová adresa hovorcu Penty Martina Danka. „Je úplne prirodzené, ak novinárske otázky, prakticky rovnaké, sú preposielané naraz mne aj spoločnosti Penta, že som požiadal hovorcu Penty o spôsob ich reakcie. Na otázky, aké sú napríklad tie vaše, budem vždy reagovať autonómne, ale ak s mojím vedomím oslovíte v tej istej veci aj niekoho iného, je prirodzená koordinácia spôsobu reakcie, tak ako sa to stalo pre týždenník Ekonom,“ vysvetľuje Malchárek.

Šéf rezortu hospodárstva z čias druhej vlády Mikuláša Dzurindu komunikuje od vypuknutia kauzy Gorila oficiálne len e-mailom. Viaceré jeho odpovede z uplynulých dní, napríklad pre HN a pre týždenník Týždeň, sú navlas rovnaké. „Zhoda mojich odpovedí pre jednotlivé médiá je tiež prirodzená, nakoľko sa snažím byť plne konzistentný v reakciách na podobné, resp. rovnaké otázky novinárov,“ odpísal Malchárek. Hovorca Danko odmieta, že by Malchárkovi pripravoval mediálne výstupy ku Gorile. „Dostal od týždenníku Ekonom rovnako ako Penta takmer totožné otázky. Požiadal ma, aby som mu poslal na vedomie našu odpoveď – a to som aj urobil,“ tvrdí.

Českí novinári začali údajný spis SIS Gorila preverovať na základe informácií o privatizácie Slovenských elektrární. Podľa spisu totiž bojoval český energetický gigant ČEZ o privatizovaný slovenský podnik aj po rozhodnutí o predaji talianskemu Enelu a tento záujem mala Penta využívať pre svoje obchody.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:17