StoryEditor

Kauzu na obrane prešetrí polícia. Minister Glváč viní Radičovú

12.07.2012, 00:00
Povinné zmluvné poistenie áut na ministerstve obrany prešetrí Úrad boja proti korupcii.

Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) mu do konca týždňa odovzdá všetky dokumenty týkajúce sa spornej súťaže. „Celé verejné obstarávanie a kritériá boli upravené tak, aby vyhovovali konečnému víťazovi. Trvám na tom, že sumy sú nadhodnotené,“ povedal včera minister.

Dohoda poisťovní?
Nepozdáva sa mu, že víťazný Allianz cenu poistenia vojenských áut v porovnaní s bežne ponúkanou cenou znížil. Kooperativa ju však naproti tomu zvýšila, čím otvorila Allianzu cestu k víťazstvu. Pripustil, že v súťaži za deväť miliónov sa víťazný Allianz a neúspešný uchádzač Kooperativa mohli pri predkladaní ponúk dohodnúť. „Nechcem špekulovať. Vyzerá to z tých podkladov tak,“ reagoval pre HN minister.

Hovorkyňa Allianzu Lucia Muthová na otázku HN, či sa spoločnosť pri predkladaní cenovej ponuky dohodla s Kooperativou, neodpovedala. „Do verejnej súťaže vstupovala poisťovňa Kooperativa samostatne,“ reagovala na tú istú otázku aj hovorkyňa Kooperativy Erika Barkolová.

Glváč obviňuje Radičovú
Glváč tiež trvá na tom, že za podpísanie zmluvy nesie zodpovednosť bývalá premiérka Iveta Radičová, ktorá v tom čase rezort viedla. Jej podpis podľa Glváča figuruje na infromačnej správe a Pláne obstarávania ministerstva obrany, ktoré boli podmienkou pokračovania v tendri a uzatvorenia zmluvy. Radičová včera nedvíhala mobil. Prednedávnom však tvrdila, že dala povolenie len na spustenie procesu verejného obstarávania, aby autá mohli v budúcnosti jazdiť. S podpisom zmluvy sa už ale malo čakať na nového ministra. Vtedajší riaditeľ Úradu pre akvizície a investície Pavol Líška tak podľa nej tým, že zmluvu podpísal, porušil jej príkaz.

Glváč je presvedčený o nevýhodnosti zmluvy napriek tomu, že počas prvej Ficovej vlády poisťoval Allianz vojenské autá ešte drahšie. „Nie som vyšetrovateľ, aby som skúmal ceny dvadsať rokov dozadu. Mňa zaujíma tento stav. A ten je zjavne nevýhodný pre rezort aj pre daňových poplatníkov.“

Glváč otvoril kauzu na začiatku týždňa. Prieskumom trhu vraj zistil, že rezort mohol autá poistiť o štyri milióny lacnejšie. Tvrdí, že s firmou Allianz chce vyrokovať nižšiu cenu. Spoločnosť už potvrdila, že o znížení ceny, za ktoré autá rezortu poistí, je ochotná rokovať. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:00