StoryEditor

O majetku politikov sa konečne dozvieme viac

16.12.2012, 23:00
Majetkové priznania. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií pripravuje zmenu formulárov.

Byt, úspory, auto, zbierka umeleckých predmetov. Takto dnes vyzerajú majetkové priznania politikov, z ktorých sa nedá vyčítať, akú hodnotu ich majetok vlastne má. Už čoskoro sa to však má zmeniť. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý dozerá na majetkové priznania verejných funkcionárov, sa dohodol na podrobnejších majetkových priznaniach. Po novom by sa tak verejnosť mala dozvedieť, aké konkrétne predmety politici vlastnia a akú majú hodnotu.

„Ten popis nebude, samozrejme, úplne podrobný. Nechceme dávať zlodejom súpis umeleckých diel,“ vysvetlil HN poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Zároveň poznamenal, že verejnosť sa nedozvie ani evidenčné čísla áut politikov, bude však poznať ich typ a cenu.

Zhoda so Smerom
Poslanci podľa Beblavého zaplátajú aj viacero dier, ktoré dnes v zákone sú. Výbor bude môcť napríklad opakovane udeľovať pokuty politikom, ktorí si nesplnia svoju povinnosť. Ak dnes vôbec nepodajú majetkové priznanie, dostanú pokutu len raz a nemajú teda dôvod doručiť ho dodatočne. Funkcionári budú tiež musieť priznať aj pasívne príjmy, na ktoré súčasné znenie zákona nepamätá. Medzi tieto príjmy patria dividendy či zisky z prenájmu.

Rozšíri sa aj záber ľudí, ktorí majú povinnosť podávať majetkové priznania. Po novom sa dozvieme aj to, čo vlastní špeciálny prokurátor alebo prezident Policajného zboru.
Na novelizáciu zákona o konflikte záujmov je potrebná ústavná väčšina 90 hlasov. Podľa Beblavého je zatiaľ na úprave zhoda. Podpredseda výboru Otto Brixi za Smer-SD potvrdil, že zatiaľ medzi politikmi nie sú rozpory a čaká sa na paragrafové znenie. To by malo byť pripravené koncom roka, potom sa naň pozrú poslanecké kluby. Beblavý očakáva, že zákon bude prijatý v prvej polovici roka a podrobnejšie informácie by politici do nových formulárov vypisovali prvý raz v roku 2014.

Nesplnený sľub
Spresniť majetkové priznania sa politici verejne zaviazali pred voľbami, keď všetky parlamentné strany podpísali výzvu INEKO, Transparency International a Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť. Takéto sľuby tu však už v minulosti boli, dodnes však formuláre konkrétnejšie nie sú.

Šéf Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš vraví, že politici s ním prípravu novely nekonzultovali a nevie o nej. Pripomína, že súčasná úprava má dva problémy – okrem toho, že chýba cena majetku, na dodržiavanie zákona dohliadajú sami poslanci, a nie nezávislý orgán. A hoci sa strany vo výzve zaviazali do marca presunúť kontrolu na nezávislý orgán, v pripravovanej novele takáto zmena nie je.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:33