StoryEditor

Bratislava vybrala šéfa SDKÚ. Žitňanskú

24.04.2012, 00:00
Podpredsedníčka SDKÚ získala 13 zo 16 hlasov krajského predsedníctva. Frešo len tri.

Bratislavské krajské predsedníctvo SDKÚ-DS odporučilo za predsedníčku strany Luciu Žitňanskú. Kraj vyšle na májový rozhodujúci kongres najviac delegátov spomedzi regiónov, odporúčanie však rešpektovať nemusia. Cítim ako samozrejmosť podporu môjho predsedníctva,“ uviedla Žitňanská po včerajšom večernom tajnom rozhodovaní, v ktorom získala 13 zo 16 hlasov.

Podpora bratislavského regionálneho zväzu, ktorému šéfuje, sa však nerodila jednoducho. Po vyše štvorhodinovom rokovaní nebolo jasné, či sa straníci dokážu dohodnúť na jednom mene. Priaznivci Žitňanskej konkurenta Pavla Freša požadovali, aby verdikt vyriekli miestne zväzy a nie predsedníctvo. „Musíme byť jednotní, tu sa nehrá o zlaté gate, ale o záchranu strany,“ pripomenul im Frešo. Ten napokon získal iba tri hlasy, tretí z kandidátov Viliam Novotný nepresvedčil nikoho. Odchádzajúci predseda Mikuláš Dzurinda opustill stretnutie medzi prvými.

Koho z kandidátov preferuje odmieta povedať. „Nikomu som to nepovedal, ani nepoviem,“ vyhlásil pred asi dvesto straníkmi. „Je to fraška,“ zhodnotil vypočutie kandidátov jeden zo straníkov, ktorý si želal ostať v anonymite. Otvorené vypočutie kandidátov sa dnes presúva do ďalších regiónov a skončí o týždeň.

Novotný dal na Košice
Novotný sa rozhodol zabojovať o kreslo predsedu iba včera. Motivovala ho podpora straníkov z Košíc „SDKÚ nesmie byť stranou len pre Bratislavu a mestskú inteligenciu, potrebuje zásadnú zmenu,“ vyhlásil.

Košický kraj síce bude mať na májovom kongrese druhé najpočetnejšie zastúpenie, čo by mohlo Novotnému výrazne pomôcť, ale na hlasy krajanov sa príliš spoliehať nemôže. „Keď chceme budovať nejakú veľkú pravicovú stranu, tak sa poďme rozprávať skôr o programe, a nie o tom, kto je odkiaľ,“ myslí si predseda Košického regionálneho zväzu SDKÚ Marek Vargovčák.

V kraji získava podľa neho podporu skôr bratislavský župan. Ani v prešovskom regióne nemôže Novotný automaticky počítať s hlasmi východniarov. „Pri ohlasovaní kandidatúry mi nebolo celkom jasné, aký má vlastne zámer,“ uviedol pre HN tamojší stranícky šéf Ondrej Matej. „Predpokladám, že ten skutočný súboj sa odohrá medzi Žitňanskou a Frešom,“ skonštatoval. Novotný tvrdí, že jeho úmysel byť predsedom modrej strany je úprimný. „Mám čo ponúknuť, je nenáležité hovoriť o tom, že sa vzdám v prospech Freša,“ reagoval.

Podpora pre Freša
Ani ostatní predstavitelia regiónov nepovažujú Novotného za vážneho súpera. Podľa Tomáša Galbavého z nitrianskeho zväzu je v kraji zatiaľ remíza. „Povedal by som, že je to také vyrovnané, časť je za Žitňanskú, druhá za Freša,“ uviedol. Aj trnavský predseda čaká na príhovory kandidátov. „Nepočul som ešte vízie všetkých, ale tomu, čo chce Frešo, rozumiem,“ povedal Milan Roman. „Zaznamenal som tu podporu pre Paľa Freša,“ hovorí o náladách straníkov aj šéf banskobystrického regionálneho zväzu Martin Baník.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:01