StoryEditor

Žitňanská sa rozlúči hodnotením sudcov

20.10.2011, 00:00

Slovenská justícia sa aj napriek pádu vlády dočká ďalších zmien. V parlamente včera hladko prešiel druhý balík zákonov ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS). Tá verí, že reformy prežijú aj po predčasných voľbách. Rušenie zákonov avizovala najsilnejšia opozičná strana Smer. Poslanci odklepli nielen ďalšiu novelu zákona o sudcoch, ale aj zmeny Občianskeho súdneho poriadku, ktorým sa riadi civilné konanie a úpravy zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Ministerka nakoniec sama stiahla z rokovania novelu ústavy, ktorá mala oddeliť funkciu predsedu Najvyššieho súdu od funkcie predsedu Súdnej rady. Oba posty zastáva Štefana Harabin.„Mohlo by to vyzerať ako fraška,“ zdôvodnila Žitňanská, podľa ktorej nebolo namieste hľadať v súčasnej politickej situácii v parlamente potrebných 90 hlasov. Včera zverejnený prieskum Inštitútu pre verejné otázky pritom ukázal, že oddelenie vrcholných justičných postov podporuje až 63 percent ľudí.

„V tejto otázke sa s občanmi navyše zhodujú experti aj sudcovia“ uviedol šéf inštitútu Grigorij Mesežnikov.Hlavným opatrením z druhého Žitňanskej balíka je opätovné zavedenie povinného periodického hodnotenia sudcov, ktoré zrušil v roku 2008 minister spravodlivosti Štefan Harabin. Sudcom, ktorí hodnotením neprejdú, bude hroziť až strata doživotnej funkcie. „Časť sudcov sa toho obáva, pretože neprekročili tieň lepšie plateného úradníka,“ vraví člen združenia Za otvorenú justíciu Peter Paluda. Podľa sudcu Najvyššieho súdu sa ukáže, že nemôžu ostať v systéme. „Nehovoriac o tých, ktorí nevedia napísať ani priemerné rozhodnutia, robia chyby a pri hodnoteniach dôjde na to, že nemajú ani základné vedomosti potrebné na post sudcu.“

Podľa prieskumu IVO si takmer polovica (42 percent) ľudí myslí, že Žitňanskej reforma zvýšila mieru transparentnosti a otvorenosti v justícii. Na dôveryhodnosti súdov sa to zatiaľ neodrazilo. Tým naďalej verí menej ako tretina (26 percent) ľudí. Mesežnikov to vníma ako dôsledok toho, že súdnictvo bolo za posledné roky v porovnaní s ekonomickou a politickou sférou najmenej reformované. Šéf Smeru Robert Fico je presvedčený, že Žitňanská ako ministerka zlyhala. „Okrem zmätkov, politizácie súdnictva a pokusov dostať pod kontrolu prokuratúru neurobila nič,“ vyhlásil včera. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:02