StoryEditor

Sasanka: Kočner mal voľbu Trnku v mobile

02.02.2012, 23:00
Podnikateľ Kočner mapoval cez Sulíka víťazstvo Trnku v prvom kole voľby generálneho prokurátora.

Podnikateľ z mafiánskych zoznamov Marián Kočner sa mal dozvedieť výsledky prvého kola novembrovej voľby generálneho prokurátora o dve hodiny skôr, ako boli oficiálne vyhlásené. Cez esemesku od vtedajšieho šéfa parlamentu Richarda Sulíka (SaS). Vyplýva to z pokračovania materiálu s názvom Sasanka, ktorý sa objavil na internete.

„Rád by som bol druhý“
„Asi budeš prvý vedieť výsledok, tak ak ťa môžem poprosiť, rád by som bol druhý,“ mal napísať Kočner Sulíkovi 3. novembra krátko pred voľbou. Počas nej potom na šéfa parlamentu trikrát naliehal. „70 trnka, 49 misikova, 28 hrivnak,“ oznámil podľa dokumentu krátko pred pol jednou Kočnerovi Sulík. Oficiálne výsledky však boli v pléne vyhlásené po pol tretej.

O podrobnostiach voľby generálneho prokurátora informuje Sulík Kočnera už v prvom dieli Sasanky. Podnikateľ je priateľom bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Opozičnému kandidátovi dali v decembrovej voľbe hlas aj štyria koaliční poslanci, čo takmer položilo pravicovú vládu Ivety Radičovej. „Na túto tému som s ním nikdy nedebatoval,“ odmieta Trnka, žeby Kočner zisťoval informácie o voľbe pre neho.

Sulík porušil zákon?
„Tajná voľba je tajná dovtedy, kým volebná komisia nevyhlási výsledky. Pokiaľ ich niekto oznámi skôr, asi nekoná v súlade s právnym poriadkom,“ vraví ústavný právnik Peter Kresák. „Každopádne by takéto konanie nebolo hodné ústavného činiteľa,“ mieni. Sulík minulý týždeň priznal, že si s Kočnerom esemeskoval, aj sa s ním stretával. Na pokračovanie Sasanky včera reagovať nechcel. Rovnako už mlčí aj Kočner.

Vraj preto, lebo jeho minulotýždňové reči boli nepríjemné Sulíkovi. „Asi nechce, aby som sa k tejto veci vyjadroval.“

„Nie je to korektné,“ nepáčili sa otázky HN hovorkyni SaS Tatiane Tóthovej. Podľa nej sa totiž aj novinári dozvedajú pri takejto príležitosti výsledky voľby neoficiálne od politikov skôr. „Ak sa ide riešiť Sulík, riešte aj sami seba.“ Pokračovanie Sasanky ukazuje, že líder SaS sa s podnikateľom stretával pravidelne. Mal ho navštíviť v jeho dome na raňajkách, boli tiež spolu behať.

Kočner podľa najnovšieho dokumentu Sulíka upozornil na chystanú diskreditáciu poslanca SaS Juraja Drobu, ktorý radil v roku 2009 ministrovi zdravotníctva za Smer-SD Richardovi Rašimu. K medializácii poradenstva došlo o tri mesiace neskôr. Denník SME informoval, že Droba ako subdodávateľ agentúry SK-media zarobil na radení Rašimu 70-tisíc eur. Ľuboš Kostelanský, šao

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 09:31