StoryEditor

Fico by vládol sám. Sulíkovci klesli na prah zvoliteľnosti

31.05.2011, 13:12
Autor:
laklak
Aktualizované | Strana Roberta Fica by podľa posledného prieskumu mohla vládnuť sama.

Podľa májového prieskumu agentúry Focus by totiž parlamentné voľby vyhrala strana Smer-SD so ziskom 47,1 percenta hlasov. V parlamente by to Ficovej strane zaručilo 80 hlasov.

Podpredseda Smeru Marek Maďarič vidí za ich vysokým ziskom v prieskume neschopnosť koalície. „Súčasná vláda to je chaos, to sú hádky, nenapĺňajú sa sľuby, s ktorými pred rokom išli do volieb, keď hlavný cieľ bo zlepšiť životnú úroveň obyvateľstva.“

„Myslím, že by sme to podceňovať nemali. Je to do určitej miery nastavením zrkadla aj pre vládnu koalíciu, ale to ešte neznamená že by sme mali spanikáriť a neísť za svojim cieľom a to je napĺňanie programového vyhlásenia vlády,“ pripustil poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý. Podľa toho najdôležitejšou chybou koalície je, že s verejnosťou slabo komunikuje. „Zaoberáme sa príliš pseudokauzami a menej sa venujeme prezentovaniu našich krokov.“

Víťazom pravicovej koalície je medzi opýtanými SDKÚ-DS. Tá by získala 12,2 percenta a 21 kresiel v parlamente.

Za Smerom a SDKÚ-DS skončili kresťanskí demokrati na čele s Jánom Figeľom tesne nasledovaní národniarmi z SNS. Do parlamentu by sa dostal aj Bugárov Most-Híd (6,1 percenta) a s tesným ziskom 5,2 percenta aj Sulíkova SaS.

Súčasná koalícia by tak v parlamente obsadila 56 poslancov a zvyšných 14 by patrilo Slotovej SNS. Pred bránami parlamentu by zostali SMK aj Mečiarova ĽS-HZDS.

Prieskum agentúra uskutočnila v dňoch 4. až 10. mája na výberovej vzorke 1049 respondentov vo veku nad 18 rokov. Respondentom bola položená otázka: Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany. Ktorej strane by ste dali svoj hlas?

Voliť by nešlo 20,3 percenta respondentov a 16,3 percenta odpovedalo neviem, respektíve nechcem odpovedať.

 

You need to upgrade your Flash Player
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:07