StoryEditor

Doplatky pacientov pri liekoch môžu porásť, tvrdia odborníci

23.07.2012, 00:00
Zmeny týkajúce sa liekov, ktoré pripravuje ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, pacienti na svojich peňaženkách veľmi nepocítia.

Skôr naopak. Niektorí lekári sa obávajú, že kvôli plánovaným zmenám v referencovaní cien liekov doplatky pacientov porastú.

Ako povedala Zvolenská pre HN, rezort zvažuje zmeniť oceňovanie liekov na priemer troch najnižších cien v Európskej únii. V súčasnosti máme druhé najlacnejšie lieky v únii. „Myslíme si, že zmena referencovania bez zohľadnenia ostatných parametrov liekového trhu vráti náklady na úroveň pred decembrom 2011 a spôsobí ešte vyššie doplatky pacientov,“ povedal Ladislav Laho z Fóra nezávislých názorov.

Zbytočná záťaž
Doplatky môžu narásť aj kvôli avizovaným plánom zrušiť vernostné systémy. Pacienti totiž prídu o zľavy, ktoré niektoré lekárne dávali ľuďom, ak vlastnili vernostné karty.

„Zmena zákona a zrušenie týchto opatrení by preto mohlo opäť zbytočne zaťažiť najmä chronicky chorých pacientov,“ povedala Angelika Szalayová z HPI. Zvolenská plánované rušenie vernostných zliav odôvodňuje tým, že lieky nie sú obchodný artikel. „Zľavy či bonusy nemajú čo v lekárnictve robiť,“ tvrdí Zvolenská.

Odborníci tvrdia, že ľudia by mohli ušetriť, keby ministerstvo zdravotníctva sprísnilo zákon o lieku vypracovaný ešte za exministra Ivana Uhliarika (KDH). Časť lekárov žiada nové vedenie rezortu, aby z pripravovanej novely zákona vypustilo ustanovenie, ktoré umožňuje na receptoch predpisovať okrem účinnej látky aj názov lieku. To sa do zákona dostalo po tlaku Slovenskej lekarskej komory. „Pôvodný zámer odňať predpisujúcemu lekárovi možnosť zákonne diktovať pacientovi, od ktorého výrobcu musí predpísanú účinnú látku užívať a ovplyvňovať tak aj výšku úhrady poisťovne, respektíve doplatok pacienta, táto úprava vlastne negovala,“ odôvodňuje predseda Fóra nezávislých názorov Branislav Sepeši.

Či im rezort vyjde v ústrety, nateraz nie je známe. „Zatiaľ nešpecifikujeme, čo budeme meniť. Približne do mesiaca však predstavíme komplexnú novelu zákona o lieku,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

O miliónov eur menej za lieky
Kým minulý rok zaplatili chorí za lieky takmer o štyri milióny eur viac ako v roku 2010, začiatkom tohto roka priemerne doplatky klesli o 1,4 milióna eur. „Za týmto poklesom môže byť zavedenie generickej preskripcie na konci minulého roka, ako aj iné zmeny, ktoré priniesol zákon o lieku,“ povedala Szalayová z HPI. Úspory by však mohli byť výraznejšie.

Väčšina lekárov totiž stále preferuje predpisovanie aj konkrétneho názvu lieku na recept. „Keďže lekári majú vo vzťahu k pacientom informačnú prevahu, ich odporúčanie pacienti zväčša rešpektujú. Riešením môže byť zavedenie skutočnej generickej preskripcie tak, aby už lekári s presne stanovenými výnimkami nemali možnosť predpisovať konkrétny liek, ale len účinnú látku,“ myslí si Peter Goliaš z INEKO.

Ďalšou možnosťou by podľa neho bolo zohľadniť podiel predpisovaných generík vo výške odmeny, ktorú lekári dostavajú od zdravotných poisťovní. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:15