StoryEditor

Nemocnice preveria vo veľkom

09.01.2013, 23:00
Autor:
huhu
Kontrola. NKÚ plánuje začiatkom roka až tri kontrolné akcie použitia peňazí.

Zdravotníctvo, o ktorom sa už roky hovorí ako o čiernej diere, sa dostáva pod drobnohľad Najvyššieho kontrolného úradu. Ten v najbližších mesiacoch plánuje hneď niekoľko kontrolných akcií zameraných na hospodárenie nemocníc. „Najvyšší kontrolný úrad tak pružne reaguje na celospoločensky významné témy,“ povedala hovorkyňa úradu Lenka Ištvanová na otázku HN, z akého dôvodu spúšťajú také rozsiahle preverovanie.

Celkovo by v priebehu tohto roka mali prebehnúť až tri akcie. Jedna z nich bude zameraná na to, ako nemocnice nakladajú s peniazmi pri dodávkach tovarov a služieb. Cieľom je podľa Ištvanovej poukázať na možné rezervy v hospodárení zdravotníckych zariadení. „Činnosti, na ktoré sa bude klásť osobitný dôraz pri výkone kontroly, budú vyšpecifikované počas prípravy kontroly. Pôjde však napríklad o objednávanie externých služieb – upratovacie služby, nákup zdravotníckeho materiálu a podobne.“ NKÚ plánuje posvietiť si aj na zmluvy, ktoré nemocnice uzatvárajú so zdravotnými poisťovňami. Konkrétne, či sú v porovnaní s ostatnými zariadeniami uzatvárané optimálne. Preveria sa tak napríklad skutočné náklady v nemocniciach na zdravotnícke výkony voči nárokovaným výkonom, ktoré boli uznané aj uhradené. 

Okrem týchto dvoch akcií, ako už HN informovali, bude úrad v týchto mesiacoch preverovať tiež to, ako nemocnice využili 50-miliónovú rezervu určenú na platy zdravotníkov. Kontroly by mali prebehnúť v štátnych a regionálnych nemocniciach. Ktoré konkrétne by to mali byť, či aké bude zloženie kontrolných skupín, úrad nateraz nevedel spresniť. Informoval iba, že výsledky kontrol by mali byť známe v apríli.
NKÚ robí kontroly na vlastnú päsť. Ministerstvo zdravotníctva jeho iniciatívu víta. „Chodili nám podnety z rôznych nemocníc, ale keďže neboli v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, nemohli sme urobiť kontrolu, iba apelovať na dodržanie podmienok,“ odôvodnila hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:15