StoryEditor

Čaplovič vrátil biznis Kmotríkovi

05.10.2012, 00:00
Na obnovených Učiteľských novinách zarobí firma veľkopodnikateľa Ivana Kmotríka.

Tlačiareň Versus, ktorú vlastní Kmotríkov Grafobal Group, dostane za ich tlač a distribúciu spolu 524 656 eur.

Noviny obnovil minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Jemu podriadená organizácia Štátny inštitút odborného vzdelávania, ktorá projekt zastrešuje, nerobila na dodávateľa služieb novú súťaž. Dodatkom nadviazala na starú zmluvu s Versusom spred troch rokov.

Pôvodne mala spolupráca trvať len do roku 2012, zákazku má teraz Kmotrík istú do roku 2014.

„Predĺžiť po troch rokoch zmluvu o ďalšie dva môže viesť k značnému plytvaniu,“ myslí si Peter Kunder z Aliancie fair-play. Aby štát nakupoval výhodne, ceny treba podľa neho občas preverovať v tendri.

Deň pred koncom
Pôvodná zmluva mala platiť do konca augusta. Versus tlačil noviny aj predtým, podľa Evy Šoóšovej z tlačiarne ceny zostali rovnaké. „Menil sa len náklad z asi 40-tisíc na 20-tisíc,“ dodala. Šoóšová hovorí, že dodatočnú spoluprácu podpísali, keďže nedošlo k naplneniu pôvodnej zmluvy. Dôvodom bolo prerušenie vydávania Učiteľských novín.

Ministerstvo školstva tvrdí, že nebolo potrebné opätovne súťažiť, keďže v predchádzajúcom období bolo „všetko v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní“. V roku 2009 vyhrala Kmotríkova firma v tendri v zrýchlenom režime. Prihlásila sa ako jediná, na predkladanie ponúk mali záujemcovia len dva týždne. Celkovo budú náklady na noviny podľa hovorcu Michala Kaliňáka predstavovať 1,634 milióna eur. Financovanie pôjde z eurofondov.

Exminister školstva Martin Fronc (KDH) spochybňuje, či sú vôbec dotované Učiteľské noviny potrebné. „Všade na školách je internet, cez ktorý môže ministerstvo rýchlejšie šíriť informácie,“ dodal. Nepozdáva sa mu ani výber dodávateľskej firmy. „Malo byť nanovo verejné obstarávanie, cena by bola pravdepodobne výhodnejšia,“ poznamenal.

Práve Fronc zastavil vydávanie novín, jeho nástupca Ján Mikolaj (SNS) ich začal znovu vydávať z eurofondov. Ďalší minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) ich stopol, okrem iného aj preto, že Brusel našiel pri kontrole európskych peňazí nedostatky.

V Česku bez pomoci
Učiteľské noviny vychádzajú v Česku ako týždenník, ale bez dotácie štátu. „Nechceme, aby nám niekto zhora diktoval, ako to máme robiť,“ povedal šéfredaktor Jiří Frey. Českí učitelia si výtlačky na rozdiel od našich kupujú. Jeden stojí 39 českých korún. „Vyžijeme z predaja a inzercie už mnoho rokov,“ dodal Frey.

Šéf slovenskej Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň hovorí, že bude závisieť od obsahu, či budú noviny pre učiteľov užitočné. „Záleží na tom, aké aktuality budú prinášať.“ Sadloň pripomenul, že naposledy, v čase pôsobenia Mikolaja, boli dosť „účelové“. Vtedy takmer v každom čísle zverejňovali ministrovu fotografiu a citovali jeho vyjadrenia.

Dvojtýždenník Učiteľské noviny vychádza od septembra v celkovom náklade 24-tisíc výtlačkov na 32 stranách. Hneď v prvom čísle bola na titulke fotografia Čaploviča, ako otvára školský rok v Dobšinej.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:00