StoryEditor

Kaliňák mal odstúpiť z funkcie už v stredu, tvrdí Mikloš

07.01.2010, 10:43
Autor:
TASRTASR

Kauza s výbušninou, ktorú poslali slovenskí policajti do Dublinu, urobila Slovensko v celom svete neslávne slávnym v takej miere, že ak by mal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v sebe štipku zodpovednosti, cti a hrdosti, tak by z funkcie už v stredu (6.1.) odstúpil sám. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS Ivan Mikloš.

Myslí si totiž, že demisiou by Kaliňák "aspoň symbolicky pomohol zmierniť hanbu, ktorú Slovensku urobil". Je totiž presvedčený, že kauza je obrovskou medzinárodnou blamážou. Na otázku, či bude opozícia iniciovať ministrovo odvolanie na parlamentnej pôde, odvetil, že sa o tom ešte bude rokovať. "Myslím si však, že päť mesiacov pred voľbami by návrhy na odvolanie nemali zmysel. Onedlho sa vo voľbách vyjadria občania," konštatoval. Zároveň pripomenul, že keď za vlády SDKÚ-DS spadlo lietadlo so slovenskými vojakmi vracajúcimi sa z Kosova, vtedajší minister obrany Juraj Liška (vtedy SDKÚ-DS) z funkcie odstúpil.

Exminister obrany a poslanec za SDKÚ-DS Martin Fedor kauzu s výbušninou považuje za obrovské zlyhanie rezortu vnútra po prípadoch ako Hedviga Malinová, kazašská novinárka, zásah pri pokojných protestoch počas návštevy čínskeho prezidenta či obvinenie Františkánov. "To sú všetko prípady, ktoré vedenie ministerstva vždy označovalo za viac-menej individuálne zlyhania ľudského faktora. Koľko takýchto zlyhaní musí nastať, aby bola jasná zodpovednosť aj tých, čo systém formujú a spravujú?" pýtal sa.

Fedor považuje za nemorálny aj postup polície, ktorá do cvičenia zahrnula civilistov. On sám nemá informácie, že by k takejto praxi dochádzalo za predošlej vlády. "Cestujúcich policajti ohrozili potenciálne a meno SR ohrozili exemplárne," tvrdí poslanec. Aj preto bude spolu s opozičnými kolegami žiadať na pôde brannobezpečnostného výboru NR SR od ministra vysvetlenie. "Teraz máme pocit, že tomu neprikladá žiaden význam, lebo sa k tomu nevyjadruje. Je to zbabelé a nemiestne," zdôraznil Fedor.

Mikloš doplnil, že za vlády Roberta Fica (Smer-SD) sa zhoršuje medzinárodné postavenie Slovenska. "Dejú sa vážne veci a on mlčí, Premiér zvolal tlačovku kvôli psovi ministerke práce Viery Tomanovej, tak prečo nie teraz?" apeloval.

Výbušnina, ktorú našli v utorok (5.1.) ráno v írskom Dubline v byte Slováka, bola jednou z častí kontrabandu, ktoré úrady dali cez víkend medzi batožinu na popradskom letisku v rámci testu bezpečnostných opatrení. Slovenský elektrikár si tak v batožine do Dublinu priniesol asi 90 gramov trhaviny hexogén (RDX). Slováka zatkli, neskôr ho však prepustili a nehrozia mu nijaké obvinenia. Írsky minister spravodlivosti Dermot Ahern povedal, že je znepokojený faktom, že slovenská polícia upozornila írsku stranu až po troch dňoch.

V stredu (6.1.) šéf hraničnej a cudzineckej polície Slovenska Tibor Mako poprel informácie írskych médií, podľa ktorých sa v batožine slovenského občana nachádzalo až osem vzoriek výbušniny. Na tlačovej konferencii na popradskom letisku uviedol, že išlo o približne 90-gramovú vzorku, ktorá sa omylom prilepila na popruhy jedného z ruksakov, ktorý bol uložený v batožinovom priestore. Fatálnu chybu podľa neho urobil policajt, ktorý bol vtedy v službe a z doposiaľ nezistených príčin zabudol vybrať vzorku výbušniny z batožinového priestoru. Ďalšiu chybu urobil, keď to hneď neoznámil nadriadeným. Rovnaký názor má aj ministerstvo vnútra.

Celý incident možno skončí aj na pôde NR SR. Pripúšťa to poslanec a člen brannobezpečnostného výboru parlamentu Martin Fedor (SDKÚ-DS), ktorý by chcel počuť ministrovo stanovisko práve na pôde tohto výboru. Tvrdí totiž, že škandál s výbušninou stavia našu krajinu do zlého svetla.

01 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:12