StoryEditor

Poslanci rozhodli. Liečebňu zatvoria

20.04.2012, 00:00

Šesťtisíc eur mesačne chýba na záchranu unikátneho liečebného ústavu v Trávnici (okres Nové Zámky) slúžiaceho deťom s ochorením na atopický kožný ekzém. Mestskí poslanci v Šuranoch včera jednomyseľne rozhodli, že ústav do konca mesiaca zrušia kvôli chýbajúcim peniazom na vyššie platy sestier. „Aj krava sa dá dojiť len pokiaľ má mlieko, potom to už nejde,“ zhodnotil poslanec František Hatina (ĽS-HZDS).

Posledná šanca
Podľa neho dávajú zdravotné poisťovne na odliečenie jedného pacienta 463 eur, pritom liečba stojí tisíc. Ústav patrí pod Mestskú polikliniku v Šuranoch. Ak ho zatvoria, zamestnancov nepresunú do polikliniky, ale ich prepustia. „Dostanú výpovede s odstupným,“ potvrdil Hatina. Riaditeľ polikliniky Dušan Foltín má však ešte o probléme rokovať o týždeň s ministerkou Zuzanou Zvolenskou. Podľa Hatinu nestačia sľuby, že peniaze zabezpečí ku koncu roka. „Dovtedy už budeme mať stratu 70-tisíc eur.“

Poslanci dávajú ústavu poslednú šancu – peniaze na jeho záchranu očakávajú do týždňa. Prevádzku má podľa nich dofinancovať buď rezort, alebo rodičia detí, ktoré sa tam liečia. „Rodičia vyzbierali 3 500 podpisov v petícii na zachovanie ústavu. Keby každý z tých, čo ju podpísali, prispel dvomi eurami, ústav môže ďalej fungovať,“ tvrdí poslankyňa Alžbeta Gubricová (nez.).

Rodičia peniaze nemajú
Podľa Zuzany Krnáčovej z petičného výboru však rodičia nemajú potrebné peniaze a ak ich nenájde ministerstvo, ústav padne. „Nestratí tým len pár rodičov, ale celé Slovensko,“ vyhlásila. Rodičia by po novom museli doplácať 400 eur za pobyt v kúpeľoch. „Rodič dieťaťa do troch rokov by platil 605 eur a staršieho 674.“ Krnáčová navrhla mestu, aby predalo časť areálu a peniaze použilo na prevádzku ústavu. Poslanec Karol Németh (SDKÚ-DS) si nemyslí, že by to bolo dobré riešenie. „Ten pozemok je zalesnený, je tam veľká koncentrácia kyslíka,“ argumentuje.

Keby sa pozemok predal, nový majiteľ by podľa neho mohol s ním nakladať, ako chce a liečba by už nemusela byť taká účinná, ako je dnes. Ústav má v súčasnosti 97-percentnú úspešnosť v liečbe. Podľa Németha by bolo lepšie, keby mesto našlo pre ústav investora. „Dostal by ho hoci aj zadarmo do správy na dva roky, a potom by sme rozhodli, čo s ním ďalej,“ povedal pre HN.

Viacerí poslanci tvrdia, že ústav v Trávnici potrebuje rekonštrukciu. „Sú tam staré okná, veľké úniky tepla a zo štyroch kotlov na kúrenie funguje len jeden,“ hovorí aj riaditeľ Foltín.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:10