StoryEditor

Fico: Vidno, že Orbán je fanatik na futbal

20.07.2012, 15:25
Autor:
TASRTASR

Premiér Robert Fico považoval za úplne normálne, že na štvrtkový (19.7.) futbalový zápas Európskej ligy medzi Slovanom Bratislava a Videotonom Fehérvár na Pasienkoch išiel pozdraviť svojho maďarského partnera Viktora Orbána. Ten prostredníctvom diplomatickej nóty avizoval svoju prítomnosť na Slovensku.

"Okrem toho by som aj tak na ten zápas išiel, takže v tomto prípade som spojil príjemné s pracovnými povinnosťami. Vidno, že pán Orbán je doslova a do písmená fanatik na futbal. Ja až taký nie som. Rád hrám futbal, ale nie som tak hlboko včlenený do problematiky," konštatoval dnes Fico pred novinármi.

S predsedom maďarskej vlády hovoril napríklad o plánoch na výstavbu národného futbalového štadióna. U našich južných susedov je koncepcia iná ako na Slovensku. Má ísť skôr o akési olympijské stredisko, kde budú aj ďalšie športoviská. "Dali sme si slivovicu a pohár vína a išli sme domov," dodal šéf slovenskej exekutívy.

Problémových otázok sa počas stretnutia nedotkli. Držia sa totiž vzájomnej dohody, že obe krajiny potrebujú úspech a nie hádky pre minulosť. "Tú nechajme historikom," podčiarkol Fico. Obojstranné vzťahy označil za konštruktívne, pričom má záujem na tom, aby také aj zostali, keďže krajiny majú veľa spoločných projektov. "Pokiaľ by prišlo k situácii, ak by sme sa ako krajina cítili nekomfortne, tak budeme reagovať," uistil. Zároveň verí, že v budúcnosti sa bude riešiť, čo najmenej kritických situácií. "Chcem sa sústreďovať na budúcnosť a na pozitívne veci," zdôraznil.

Fico sa chystá na návštevu Maďarska v súvislosti s otvorením Strediska pilíšskych Slovákov v severomaďarských Mlynkoch. Presný termín nekonkretizoval. Konečnú zmluvu o dofinancovaní tejto stavby podpísal dnes v Mlynkoch predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Igor Furdík, zástupca štátneho tajomníka maďarského ministerstva pre verejnú správu a spravodlivosť Csaba Latorcai a predseda Celoštátnej slovenskej samosprávy (CSS) Ján Fuzik.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:06