StoryEditor

Radičovej poradca: Na platy sestier peniaze chýbali

01.04.2012, 17:55
Radil premiérke Ivete Radičovej. Teraz smeruje ku Kažimírovi. Martin Filko.

Ako vidíte situáciu v zdravotníctve po jeden a pol roku Uhliarikovho vedenia?
Trh zdravotných poisťovní je očividne stabilizovanejší, než bol predtým. Žiaľ, aj za cenu toho, že došlo k výraznejšej destabilizácii nemocničného sektora. Ľudovo povedané, najmä štátne nemocnice, ktoré sa aj doteraz zadlžovali, majú ešte väčšie dlhy. Akékoľvek pokusy o reformu štátnych nemocníc zlyhali a sú pravdepodobne v ešte horšom stave. Vlajkovou loďou mala byť lieková reforma, ktorej realizácia je rozpačitá. Stále sa nedarí presadiť druhú najnižšiu cenu liekov v EÚ, ktoré nie sú lacnejšie ani pre pacienta, ani pre poisťovne. Neviem posúdiť, či je to úmysel alebo neschopnosť. Kvalita zdravotnej starostlivosti stagnuje. Nechcem hodnotiť priamo ministra Uhliarika, ale len stav, v akom sa rezort nachádza, a môj osobný pocit je, že je na tom horšie.

Bolo správne zastaviť transformáciu nemocníc?
Najväčšia výhrada proti transformácii bola, že vytvára predpoklady na privatizáciu. V tomto ohľade som nebol až taký paranoidný. Mimochodom, nie je vôbec dôležité, či sú nemocnice príspevkové organizácie alebo štátne akciové spoločnosti. Keď máte zlomenú ruku, farba laku na nechtoch je druhoradá. V nemocniciach nie je málo peňazí, len sú zle riadené a technicky neefektívne. To chce manažérske riešenia. Treba sa pozrieť na verejné obstarávania, organizáciu práce, platobný mechanizmus. Ľudia sa boja nových vecí, aj keď nemusia byť zlé. Momentálne je však systém destabilizovaný a ďalší šok by mu neprospel. V tomto ani v budúcom roku by som ich netransformoval.

Nemocnice, ambulancie a zubári musia už za tento mesiac vyplatiť zdravotným sestrám vyššie platy, ale tvrdia, že na to nemajú peniaze. Kde uviazli na ceste z rozpočtu a z poisťovní k nemocniciam?
Časť z nich vôbec neexistovala. Zníženie cien liekov nenastalo vtedy, keď malo, ale ešte len má prísť. Na platy treba okolo 100 miliónov eur ročne a ani zvýšenie objemu prostriedkov kvôli hospodárskemu rastu, ani úspory v liekovej politike nedosiahnu túto výšku. Čiastočne môže pomôcť rezerva 50 miliónov eur v štátnom rozpočte.

 


Celý rozhovor nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
01 - Modified: 2004-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko chce Iraku ponúknuť prípravu vojakov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:12