StoryEditor

V Komárne zasadnú Maďari, Paška sa hnevá

27.06.2012, 00:00
Spor s Maďarskom. Parlamentný výbor z Maďarska príde rokovať na Slovensku. Návštevu vopred slovenskej strane neoznámili.

V slovensko-maďarských vzťahoch opäť preskočila iskra. Dôvodom sa stalo dnešné výjazdové zasadnutie maďarského parlamentného výboru pre spolupatričnosť. Ten bude zasadať na komárňanskej Univerzite Jánosa Selyeho. 

Predseda slovenského parlamentu Pavol Paška tvrdí, že slovenskú stranu nikto o zasadnutí na slovenskom území neinformoval. Celú vec považuje za bezprecedentnú. „Nepovažujem takéto prístupy za štandardné. Dvere sú vždy otvorené a radi privítame maďarských poslancov a poslankyne, ale štandardným protokolárnym a diplomatickým spôsobom.“ Svoj postoj včera tlmočil aj s maďarskému veľvyslancovi Csabovi Baloghovi.

Bugár: Je to nešťastné

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár považuje za nešťastné, že slovenská strana o takejto aktivite nevedela.

„Keby zavolali niekoho zo slovenského parlamentu alebo vlády, bolo by to iné. Maďarský výbor to riešil dosť necitlivo,“ myslí si Bugár.

Paška sa plánuje listom obrátiť aj na predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra. Bude ho žiadať o vysvetlenie situácie. „Tento výbor bol založený v roku 2009 a má podvýbor pre autonómiu. Jeho cieľom je nadväzovať kontakty s maďarskými organizáciami mimo Maďarska,“ povedal na včerajšom brífingu Paška. Zároveň pripomenul, že Schengen nezrušil hranice, len odstránil bariéry na ich prestupy. „Slovensko je zvrchovaná krajina. Ako viem, nič sa nezmenilo na tom, že za všetkých občanov Slovenska zodpovedá národný parlament, vláda a ostatné orgány štátnej správy,“ zdôraznil.

Berényi po maďarsky
V Komárne dnes pred maďarskými poslancami  vystúpi aj predseda strany SMK József Berényi. Tvrdí, že nejde o nič zvláštne. „Prídu a vypočujú si naše názory. Môže prísť hocikto. Je to verejné.“  Prednášať bude po maďarsky. Či bude jeho prejav tlmočený aj do slovenčiny, nevedel. Bude v ňom hovoriť o úbytku Maďarov na slovenskom území.  Berényimu celá situácia pripomína  návrat do minulosti, keď slovenská strana počas prvej Ficovej vlády zabránila vtedajšiemu maďarskému prezidentovi  Lászlóovi Sólyomovi vstup na slovenské územie.

Medzi dnešnými prednášajúcimi bude aj politológ László Öllős. Ten na situácii nič zvláštne nevidí. „Ak by ma pozval slovenský výbor, tiež prídem.“ Tvrdí, že keďže bol pozvaný len ako hosť, o diplomatickom zázemí celej veci nič nevie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:46