StoryEditor

Slovensko zaplatí za násilnú sterilizáciu Rómky

08.11.2011, 14:44
Autor:
TASRTASR
Európsky súd pre ľudské práva odsúdil Slovensko za sterilizáciu Rómky (ilustračná snímka).

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) odsúdil Slovensko za násilnú sterilizáciu Rómky v prešovskej nemocnici. K incidentu malo dôjsť 23. augusta 2000 pri pôrode jej druhého dieťaťa. TASR dnes o tom informovali z Poradne pre občianske a ľudské práva.

"Rozhodnutie súdu vítame, pretože súd potvrdil, čo poradňa tvrdila od svojho založenia pred desiatimi rokmi, a síce, že rómske ženy boli v nemocniciach násilne sterilizované bez ich informovaného súhlasu," komentovala rozsudok právna zástupkyňa sťažovateľky Vanda Durbáková.

Podľa predstaviteľov poradne zdravotná dokumentácia ženy dokazuje, že krátko predtým, ako bol jej náročný pôrod ukončený cisárskym rezom, jej zdravotnícky personál dal do pôrodopisu podpísať, že žiada o sterilizáciu. "Sťažovateľke bolo povedané, že musí uvedenú žiadosť podpísať 'inak pri ďalšom pôrode zomrie' ona alebo dieťa," konštatovali v tlačovej správe pre médiá zástupcovia poškodenej s tým, že rómska žena následne zo strachu dokument podpísala. Urobila tak údajne aj napriek tomu, že nevedela, čo sterilizácia znamená.

Európsky súd odmietol tvrdenie, že sterilizáciu bolo nutné vykonať zo 'zdravotných dôvodov', pretože tento proces nie je "život zachraňujúci úkon". K jej vykonaniu bol navyše nevyhnutný informovaný súhlas sťažovateľky. "Spôsob, akým sa personál nemocnice správal, bol paternalistický, pretože v praxi neboli sťažovateľke ponúknuté žiadne možnosti, iba to, aby súhlasila s procedúrou," citovali rozhodnutie ESĽP predstavitelia Rómky. Európsky súd, okrem toho priznal sťažovateľke odškodnenie vo výške 31.000 eur a ďalších 12.000 eur na výdavky súvisiace so súdnou žalobou.

Podľa právnej zástupkyne Rómky Barbory Bukovskej ide len o "vrchol ľadovca" v úsilí, ktoré vedie k vyrovnaniu sa s praxou násilných sterilizácií rómskych žien na Slovensku. "Poradňa týmto vyzýva slovenskú vládu, aby konečne prestala popierať, že k násilným sterilizáciám na Slovensku dochádzalo, ospravedlnila sa všetkým obetiam tejto nezákonnej praxe a odškodnila ich," povedala.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 21:37