StoryEditor

Gašparovič: Slovensko by nemalo byť spúšťačom rozpadu eurozóny

18.08.2011, 15:49
Autor:
TASRTASR

Slovensko by nemalo byť podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča krajinou, ktorá bude spúšťačom rozpadu eurozóny. Aj kvôli tomu začal rokovania o rozšírení eurovalu o ďalšie zdroje s lídrami jednotlivých parlamentných strán.

Sériu diskusií odštartoval začiatkom minulého týždňa hneď po návrate z dovolenky so snahou obrusovať hrany, ktoré v názoroch politických predstaviteľov sú. "Pán prezident si želá, aby si politici na základe týchto debát uvedomili svoju zodpovednosť, pretože cesta nedohody je zlá cesta," tlmočil pre TASR hovorca Marek Trubač.

Hlava štátu poukázala na to, že SR ako člen Európskej únie a eurozóny aj vďaka fungovaniu a ekonomickému rastu týchto zoskupení samé hospodársky rástlo. "Preto musíme urobiť všetko pre to, aby sme zastavili prepad ekonomík krajín EÚ a eurozóny," dodal.

S doterajším priebehom rokovaní je Gašparovič spokojný. Na budúci týždeň ho čakajú ešte vzájomné diskusie s predstaviteľmi Mosta-Híd a SNS. Po uzavretí individuálnych stretnutí plánuje budúci týždeň hovoriť i s premiérkou Ivetou Radičovou. Nevylučuje ani formát okrúhleho stola, za ktorým budú okrem predsedníčky vlády aj predsedovia koaličných a opozičných strán. "Budeme sa snažiť túto agendu dotiahnuť do takého záveru, aby sa našlo kompromisné riešenie a dohoda o tom, aký jednotný postoj bude mať SR k rozširovaniu eurovalu pri jesennom hlasovaní v Národnej rade SR," avizoval Trubač.

Ako poznamenal, to, čo v stredu (17.8.) po rokovaní vlády navrhol predseda KDH Ján Figeľ, prezident v podstate už robí. Šéf kresťanských demokratov totiž vidí práve v osobe najvyššieho ústavného činiteľa správneho organizátora dôveryhodnej diskusie predsedov strán a predsedníčky vlády pre ozajstné hľadanie a nachádzanie riešení. "Pôda prezidentského úradu je na jednej strane dostatočne nezávislá, na druhej strane dostatočne autoritatívna, aby takéto rokovanie bolo plodné a konštruktívne," reagoval tým na iniciatívu predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý sa rozhodol sám zvolať rokovania o návrhoch na stabilizáciu dlhovej krízy v eurozóne. Takéto pozvánky už strana dnes rozoslala. Fico totiž vyhlásil, že Radičová nevie nič garantovať a politickú moc majú lídri strán. Smer-SD preto chce v budúcnosti rokovať len s predsedami politických subjektov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:17