StoryEditor

Bývalí olympionici by rentu privítali

06.06.2012, 00:00
Most-Híd navrhuje oceniť úspešných športovcov. Predseda výboru zo Smeru Mojmír Mamojka (na snímke) to podporuje.

Doživotná renta pre olympijských medailistov môže mať nádej na úspech aj napriek tomu, že ide o opozičný návrh strany Most-Híd. Pozdáva sa totiž predsedovi parlamentného výboru pre vzdelávanie a šport Mojmírovi Mamojkovi zo Smeru-SD.

Most Híd chce, aby víťaz olympiády mesačne dostával od štátu peniaze vo výške priemernej mzdy, čo je v súčasnosti 786 eur. Strieborní medailisti by dostávali 60 percent z tejto sumy, čiže 472 eur, a bronzoví štyridsať percent, teda 315 eur. Odmena by nepodliehala zdaneniu.

„Ja som v princípe za. Títo športovci reprezentujú naše malé Slovensko. Mnohí z nich stratia po skončení kariéry šancu na iné povolanie,“ povedal Mamojka pre TASR.

„Sú to vlastne hrdinovia“
Návrh vítajú aj samotní športovci „Štát by sa mal revanšovať. Oni nás reprezentovali. Sú to vlastne hrdinovia,“ myslí si Anton Tkáč, ktorý vybojoval zlato na olympiáde v roku 1976 v Montreale ako cyklista. Tvrdí, že bývalí športovci potrebujú financie na lekárske zákroky, často im však na ne chýbajú peniaze. „Ja som výnimka. Som podnikateľ. Mám to šťastie, že si to môžem dovoliť zaplatiť sám,“ hovorí Tkáč.

Súhlasí s ním aj bývalý tenista Miloš Mečíř, ktorý získal zlato na olympiáde v Soule v roku 1988. V iných krajinách podľa neho býva zvykom, že štát sa o bývalých úspešných športovcov stará. „Asi každému by to prospelo. Často sa stáva, že športovci sa počas kariéry opotrebujú a majú potom problémy ďalej v živote sa uplatniť.“

Poslanci Mosta predkladajú návrh v dvoch alternatívach. Pri prvej by dostávali rentu medailisti, ktorí dosiahnu 35 rokov, pri druhej medailisti nad 40 rokov. Prvý prípad by sa týkal 80 až 90 športovcov, ktorým by štát ročne dohromady vyplatil 460-tisíc eur. Pri druhej možnosti by na renty pre 70 až 80 bývalých olympionikov išlo 380-tisíc eur.

Čaplovič peniaze nemá
Ministerstvo školstva však tvrdí, že peniaze na renty nemá. „Keďže si nedostatok financií vyžaduje iba málo, ale jasných priorít, orientujeme sa na podporu začínajúcich športovcov a na športové kluby,“ reagoval hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Hovorí, že ministerstvo bude hľadať možnosti na oceňovanie úspešných športovcov, ak sa zlepší finančná situácia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:20