StoryEditor

Kažimír zalepí dieru v rozpočte vyššími daňami

14.04.2012, 14:30
Autor:
TASRTASR
+ANKETA | Dve tretiny konsolidácie budú podľa ministra financií na strane príjmov.

Väčšia časť potrebnej konsolidácie verejných financií sa udeje na strane príjmov. V porovnaní s výdavkovou stránkou rozpočtu by mal tento pomer predstavovať približne dva ku jednej. V dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu to avizoval nový minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Pripustil, že vláda by mala prioritne hľadať úspory na strane výdavkov, nie je však už možné pokračovať v ich plošnom škrtaní ako doteraz. "Je to jednoduchý spôsob šetrenia, ktorý ale naráža na realitu, že musíme financovať verejné služby, fungovanie štátu ako takého. Táto cesta ďalej nie je možná. Musíme sa odhodlať na štrukturálne zmeny, zásadné reformy na výdavkovej strane štátneho rozpočtu, ale nedá sa to robiť z roka na rok," upozornil s tým, že pripravované opatrenia ako rušenie či zlučovanie rôznych štátnych inštitúcií prinesú efekt až v dlhšom období.

Slovensko však musí stlačiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) už v budúcom roku.
Napriek tomu, že plošné škrty nepovažuje Kažimír sa správne riešenie, je pripravený siahnuť aj k tomuto kroku. Už budúci týždeň plánuje ministerstvo financií zverejniť aktualizované východiská štátneho rozpočtu na budúci rok, ktoré by mali obsahovať krátenie bežných výdavkov o 10 % a mzdových výdavkov, s výnimkou učiteľov a niektorých ďalších profesií, o 5 %.

"Nechceme to automaticky ušetriť, chceme túto sumu nechať ako motiváciu s tým, že vláda bude potom rozhodovať a podľa úsilia v oblasti zmeny fungovania aparátu štátu v jednotlivých rezortoch by tieto peniaze púšťala. Nechávame si to ako druh motivácie a zároveň rezervy na vývoj v budúcom roku," vysvetlil.

Poslanec opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec Kažimírovi pripomenul, že predchádzajúca vláda Ivety Radičovej konsolidovala verejné financie druhým najrýchlejším tempom v Európe, pričom až 86 % z toho bolo na strane výdavkov. Práve v tejto oblasti treba preto hľadať úspory aj naďalej.

"Bez ohľadu na to, aká vláda by prišla, takýto pomer by už nemohol byť, to je pravda. Ale myslím si, že podstata šetrenia by stále mala byť najmä na strane výdavkov. Pomer dva ku jednej rešpektujem, ale napriek tomu si myslím, že stále je väčší priestor na strane výdavkov. Aj keď nie 86 %, tak určite viac ako 50 %," podčiarkol.

ANKETAJe zvyšovanie daní podľa vás nevyhnutné? nie 456 (87%) áno 71 (13%) Hlasovalo 527 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-15 15:50:19 - Feat.: 0 - Title: Gross: Vrací se sedm let zpět a za lídra do voleb považuje Paroubka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:59