StoryEditor

Zistenie HN: Dokument spomína rušičku, kúpili ju až za Jahnátka

10.01.2012, 23:00
Aktéri rozhovorov z údajného spisu SIS mali podozrenie, že ich odpočúvajú.

Ministra hospodárstva nemožno len tak odpočúvať, v kancelárii má bezpečnostný systém asi za päťtisíc eur. O zakúpení rušičky pre exministra Jirka Malchárka (ANO) hovoria aktéri kauzy Gorila, ktorí mali podozrenie, že ich niekto odpočúva. Oficiálne ju štát zaobstaral až za pôsobenia ministra hospodárstva za Smer-SD Ľubomíra Jahnátka.

Jahnátek hovorí, že nevie, prečo si ministerstvo za jeho éry zadovážilo bezpečnostné zariadenie. „Bolo tam všelijakých škatúľ veľa, telefonické aparáty, ktoré ani neviem, na čo slúžili. Mal som aj priamu linku na premiéra, ale nevyužíval som to,“ hovorí Jahnátek. Tvrdí, že kúpu nenariadil on a odpočúvania sa nemal prečo obávať. „V živote som to nemal zapnuté, ja som za štyri roky ani trezor neotvoril, nemal som nič, čo by muselo zostať utajené,“ povedal Jahnátek.

V dokumente Gorila sa spomína nákup prístrojov pre exministra Malchárka. Dohodovať ho mal podnikateľ Zoltán Varga, ktorého byt vraj SIS odpočúvala. Stretávať sa v ňom mal Malchárek s finančníkom z Penty Jaroslavom Haščákom. Aktéri Gorily mali mať signály o sledovaní z prostredia tajnej služby, odkiaľ unikali informácie. V odpočúvanom byte sa podľa prepisov neskôr rozprávali potichu, prípadne si púšťali hudbu.

„Ak prístroje kúpili, tak nie za peniaze štátu, iba ak súkromne,“ hovorí poradca ministra hospodárstva, bývalý štátny tajomník Martin Chren (SaS). V oficiálnej evidencii úradu sa totiž nenachádzajú. Chren potvrdil, že zariadenie na rušenie signálu za viac než 145-tisíc korún umiestnili do ministrových priestorov počas vlády Roberta Fica (Smer). Aj súčasný minister Juraj Miškov (SaS) tvrdí, že nemá čo tajiť. Preto vraj rušičku nikdy nezapol.

Investigatívny novinár Tom Nicholson, ktorý sa zaoberal prípadom Gorila dva roky, hovorí, že byt, kde sa stretávali podnikatelia s politickou špičkou, SIS odpočúvala špeciálnou technológiou. „Gorila spočíva v tom, že sa z druhej strany steny, napríklad zo susedného bytu, navŕtajú diery na káble s plošticami. Tie na rozdiel od bežných ploštíc nevysielajú,“ opísal Nicholson. To znamená, že ich bežne rušička neodhalí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:32