StoryEditor

Protestujúci pendleri blokujú viaceré hraničné priechody. Dopravu tam riadi polícia

09.07.2021, 08:19
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Polícia odporúča použiť na prechod hranicami iné hraničné priechody. Všetky bývalé hraničné priechody tretej kategórie sú od piatkového rána otvorené.

Protest na hraniciach v Štúrove:

Na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo – Rajka sa ráno tvorili rozsiahle kolóny. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

​Polícia z tohto dôvodu odporúča použiť na prechod hranicami iné hraničné priechody. Všetky bývalé hraničné priechody tretej kategórie sú od piatkového rána otvorené, polícia na nich spolu s armádou, príslušníkmi Finančnej správy a Zboru väzenskej a justičnej stráže naďalej vykonáva kontroly plnenia karanténnych povinností osôb pri vstupe na územie Slovenska.

V skupine na sociálnej sieti Slováci v Rajke a okolí miestni informujú o tom, že na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo - Rajka je protest a priechod je zablokovaný. K blokovaniu priechodu došlo aj v pondelok večer.

Slováci žijúci v Rajke chcú protestmi vyjadriť svoj nesúhlas s novými podmienkami vstupu do SR, ktoré platia pre pandémiu a delta variant nového koronavírusu.

"Výrazne znevýhodňujú ľudí z prihraničných regiónov, a to napriek tomu, že bývajú na území, v ktorom nie je horšia epidemiologická situácia ako na Slovensku," vyhlásili miestni obyvatelia na sociálnej sieti. Diskusia s kompetentnými orgánmi SR podľa nich nateraz nepriniesla žiadne riešenie.

Podľa aktuálnych informácií by mal byť priechod prejazdný, situácia sa však môže v priebehu dňa meniť.

Problémy vznikajú aj na ďalších priechodoch. "Polícia hraničné priechody naďalej monitoruje a snaží sa cestujúcich vybavovať bez komplikácií," informovala s tým, že napríklad v Čunove policajti cestujúcich vybavujú priebežne.

Na hraničných priechodoch Milhosť, Mníšek nad Parnou, Svrčinovec či Štúrovo premávka nie je blokovaná. Naopak, v Komárne je blokovaná, preto je doprava presmerovaná na nový hraničný priechod a cestujúci sa tam dostanú cez Alžbetin ostrov.

"Cestujúcim radíme využiť iné hraničné priechody, v opačnom prípade treba počítať so zdržaním," dodala.

Protesty na slovenskej strane hranice komplikujú dopravu a príjazd aj k hraničnému prechodu v Mostoch u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Osobné automobily policajti posielajú na hraničný prechod Šance / Čadca-Milošová. Kamióny a nákladné automobily zatiaľ musia čakať na mieste. ČTK to dnes povedala policajná hovorkyňa Zlatuše Viačková.

Rozhodnutie Slovenska vyžadovať od dnešného dňa pri vstupe do krajiny karanténu až na výnimky od všetkých cestujúcich, ktorí neboli očkovaní proti chorobe covid-19, vyústilo v nové protesty na hraničných priechodoch. Demonštrácie od rána komplikovali dopravu na niektorých hraničných priechodoch s Českom a Maďarskom.

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 03 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 04 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám 05 - Modified: 2024-04-10 19:11:27 - Feat.: - Title: Migračný pakt je "ďalším klincom do rakvy" Únie, tvrdí Orbán
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:35