StoryEditor

Štát podozrivo vyplatil 350-tisíc eur

20.08.2012, 00:00
Všetky peniaze za prácu vopred -- takto výhodne sa dá obchodovať so štátom.

Vie to aj firma Tempest, ktorá vlani uzavrela s Bratislavskou teplárenskou zmluvu na dodávku IT služieb za 350-tisíc eur.

Zákazku získala spoločnosť bez verejnej súťaže. HN má k dispozícii doklady, ktoré preukazujú, že bývalé vedenie štátnych teplární, nominované SDKÚ-DS, odobrilo prevod peňazí už týždeň po podpise zmluvy.

Nový manažment Bratislavskej teplárenskej, nominovaný stranou Smer-SD, obchod preveruje. „Vedenie spoločnosti momentálne prešetruje a vyhodnocuje sporné a nevýhodne uzatvorené zmluvy bývalým manažmentom v období október 2010 až máj 2012,“ uviedla hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková.

Spoločnosť Tempest na otázky HN neodpovedala. SDKÚ na čele s novým predsedom Pavlom Frešom reagovala, že celú vec by mali preskúmať príslušné orgány. „Nové vedenie SDKÚ-DS bude presadzovať prísnejšie pravidlá pre výber nominantov v štátnych podnikoch,“ uviedol hovorca SDKÚ Michal Lukáč. SDKÚ podľa neho v minulosti doplatila na to, že ľudia, ktorí často ani neboli jej členmi, svojím konaním poškodili jej dobré meno.

Za SDKÚ v teplárni sedeli Peter Kret a Jozef Jurica. Ich stanovisko sa nám nepodarilo získať, Juricu HN kontaktovali aj cez jeho právneho zástupcu.

Platili pred aj po
„Považoval by som za korektné, keby k finančnému plneniu dochádzalo kvartálne alebo mesačne, nie vopred za tri roky,“ hodnotí Matej Švantner, šéfredaktor portálu Zive.sk, ktorý sa špecializuje na IT. Zmluva znie na „hardvérovú a softvérovú podporu licencií a zariadení Hewlett Packard“.

Neštandardné je aj to, že hoci zmluva bola uzavretá v decembri 2011, štátny podnik sa na jej základe zaväzuje platiť aj za služby poskytnuté v predchádzajúcich piatich mesiacoch. „Ak daná firma medzi 1. augustom 2011 a 15. decembrom 2011 už skutočne vykonávala danú podporu bez podpísanej zmluvy, pre odberateľa to bolo riziko – ak by firma čokoľvek pokazila, ťažko by sa od nej vymáhala škoda,“ vysvetľuje Švantner.

Tempestu sa v obchodoch so štátom darí. Podľa údajov Transparency International získal doposiaľ prostredníctvom verejného obstarávania zákazky v hodnote 55 miliónov eur. Tempest patrí do skupiny firiem, ktoré vznikli rozdelením Datalan Group, kde pracoval ako vrcholový manažér aj Miloš Ronec, blízky človek podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša.

Neverejný postup
Zákazku sprevádzajú pochybnosti od jej podpisu v decembri minulého roka. Denník Pravda vtedy upozornil, že vedenie Bratislavskej teplárenskej pridelilo štedrú zákazku bez tendra. Pri nákupe sa využil neverejný postup – manažment priamo oslovil niekoľko firiem so žiadosťou o zaslanie cenovej ponuky.

Bývalé vedenie teplární pridelenie zákazky zdôvodnilo tým, že za údržbové a podporné služby už nechce platiť firmám Ness a Sevitech, ktoré vybral predchádzajúci manažment firmy nominovaný stranou Smer-SD. Kontrakt pod taktovkou nominantov SDKÚ-DS kritizovali aj koaliční partneri tejto strany.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:53