StoryEditor

Fischer vie, ako dostať Česko z krízy

18.01.2010, 09:31
Autor:
TASRTASR

Česi by sa mali pripraviť nielen na vyššie dane, ale aj na to, že štát už nebude podporovať hocikoho. Bude to platiť v prípade, ak si politici, ktorí vyhrajú májové parlamentné voľby, aspoň čiastočne osvoja návrhy, ktoré pre nich pripravila ako východisko z hospodárskej krízy úradnícka vláda Jana Fischera.

"Podniky v priebehu minulého roka získali čas, aby sa prispôsobili zmenenej ekonomickej situácii," uvádza sa vo vládnom materiáli. Štát už vôbec nepočíta s tým, že hospodársky rast bude podporovať nejakými finančnými injekciami. Cieľom všetkých opatrení je znížiť do roku 2013 podiel deficitu verejných rozpočtov pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je limit stanovený Európskou úniou pre prijatie eura.

Dve najsilnejšie politické strany v Česku - ČSSD a ODS s niektorými námetmi vo vládnom dokumente súhlasia. Socialistom sa páči predovšetkým zvyšovanie daní, občianski demokrati sú zase za rozpočtové úspory.

Aký bude konečný mix opatrení, ktoré majú viesť k znižovaniu rozpočtového schodku, o tom naozaj rozhodnú parlamentné voľby.

V dokumente úradníckej vlády sa hovorí o konkrétnych opatreniach na ozdravenie verejných financií. Mala by sa posilniť daňová progresia, zaviesť nového pásma pre vyšší príjem, zachovať vyššiu daň na nehnuteľnosti, zachovať vyššiu spotrebnú daň na cigarety, alkohol a pohonné látky, zachovať zníženú nemocenskú, zrušiť daňové zľavy pri daní z príjmov, rušiť daňové výnimky.

Česká vláda by mala v rokoch 2011 až 2013 každoročne znižovať bežné a investičné výdavky o 3 % a mzdové výdavky o 1 %, obmedziť výdavky na podporu bývania, dohodnúť pevný plat pre ústavných činiteľov s presne definovanými podmienkami jeho valorizácie.

Súčasťou ozdravenia verejných financií je boj proti korupcii. Okrem iného by sa mali obmedziť podmienky, za ktorých sa môžu prideľovať verejné objednávky bez tendrov. Štátne objednávky by sa mali v budúcnosti prideľovať len firmám s jasnými majiteľmi. Na tendroch by sa nemohli zúčastňovať spoločnosti, ktoré sídlia napríklad v daňových rajoch. Treba zaviesť priebežnú kontrolu verejných objednávok formou verejných správ, ktoré by sa každý polrok povinne posielali Českému štatistickému úradu na zverejnenie. Vláda musí obmedziť neúnosný nákup služieb poradenského charakteru od súkromnej sféry.

V podnikaní navrhuje úradnícka vláda do roku 2014 zaviesť jednotné inkasné miesto, v ktorom by sa platili dane, clo a poistenie; zvážiť plošné spoplatnenie cestnej siete pre nákladné vozidlá a mýto aj pre osobné automobily, zintenzívniť boj proti úžere - sprísniť kontrolu pôžičiek, ktoré poskytujú nebankové subjekty; vyriešiť financovanie dopravných stavieb po roku 2013, keď EÚ výrazne obmedzí prísun peňazí z európskych fondov.

Informoval o tom český denník E15.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:02