StoryEditor

Pacienti na liekoch neusporia

13.08.2012, 00:00
Lekári budú môcť naďalej predpisovať na receptoch okrem účinnej látky lieku aj jeho konkrétny názov.

Ministerstvo zdravotníctva v návrhu novely zákona o liekoch túto možnosť ponechalo. Niektorí odborníci si myslia, že je to chyba. V opačnom prípade by totiž podľa nich mohli pacienti aj systém na liekoch viac ušetriť.

„Je škoda, že ministerstvo zdravotníctva nemalo ambíciu zaviesť skutočnú povinnú generickú preskripciu,“ povedal analytik INEKO Dušan Zachar s odôvodnením, že tá totiž v sebe nesie potenciál nižších doplatkov pacientov. Farmafirmy by podľa neho boli donútené znižovať ceny liekov, aby bola v lekárňach predávaná ako prvá najlacnejšia alternatíva.

Novela je momentálne v pripomienkovom konaní. Ani prípadné námietky odbornej verejnosti však rezort nedonútia zmeniť spôsob predpisovania liekov. „Predpisovanie obchodného názvu ostane,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková s tým, že v zákone opravili množstvo iných nedostatkov.

Hybridný model
Podľa viceprezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa zachovávať súčasný model nemá veľký zmysel. „Zo zákona by mala vypadnúť možnosť predpisovať aj názov lieku. Alebo by sme mali úplne zrušiť generickú preskripciu, lebo tento model, ktorý máme, je len hybrid, ktorý nič výrazné neprináša pacientom ani systému,“ povedal. Súčasný spôsob predpisovania liekov zaviedol exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Pôvodne sa mala na receptoch vypisovať iba molekula lieku.

Jeho bývalý poradca Martin Filko odhadol, že v takomto prípade by sa mohli ušetriť asi 4 percentá z nákladov na lieky a 13 percent z doplatkov pacientov. Po loby Slovenskej lekárskej komory sa však nakoniec do zákona dostala možnosť dopísať aj obchodný názov lieku.

Dva tábory
Prezident komory Marián Kollár je tak rád, že nové vedenie ministerstva nerobilo žiadne zmeny. „Nemožno všetko podriadiť len ekonomike. Každé generikum nie je vhodné pre každého pacienta,“ tvrdí Kollár. Podľa Zachara sú tieto obavy prehnané. Povinne uvádzať účinnú látku sa totiž týka len tretiny liekov, ktoré sú z hľadiska generickej preskripcie bezproblémové. Lekári navyše podľa neho dostali pri príprave pôvodného prísnejšieho zákona možnosť po medicínskom zdôvodnení zakázať výdaj konkrétneho lieku v lekárni. Lekár Ladislav Laho z Fóra nezávislých názorov tak vidí v snahe ponechať súčasný hybridný model loby farmaceutických spoločností. „Ak by nebola možnosť predpisovať konkrétny názov lieku na receptoch, obmedzilo by to aj vplyv farmafiriem na lekárov a pacienti by zbytočne neužívali tak veľa liekov,“ myslí si Laho. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:43