StoryEditor

Pochybné praktiky sú i na Slovensku, tvrdia lekári

08.08.2012, 19:47
Autor:
huhu
Pochybné praktiky, kvôli ktorým firmu Pfizer vyšetrujú americké úrady, sa objavujú aj na Slovensku.

Tvrdia to samotní lekári, ktorí prichádzajú do kontaktu so zástupcami tejto farmaceutickej spoločnosti. Ako pre HN povedal lekár Ladislav Laho z Fóra nezávislých názorov, Pfizer nie je jediná firma, ktorá ovplyvňovaním lekárom bojuje o miesto na trhu. „Nielen Pfizer, ale aj iné farmafirmy skúšajú vplývať na lekárov," povedal Laho.

Podľa neho sa najviac zameriavajú na mienkotvorných lekárov. „Docenti, profesori či šéfovia kliník sa stávajú súčasťou reklamnej kampane, keď sa uvádza nový liek na trh. Často formou tzv. pseudovýskumu. Rovnako známy je pojem kongresová turistika, keď lekári spoja účasť na vedeckej konferencii s dovolenkou za peniaze farmaceutickej spoločnosti," dodal.

Pfizer pôsobí na Slovensku od roku 1991. Hovorkyňa Karolína Ufnarová sa k pochybným praktikám pre HN nevyjadrila.

Slovenská polícia zatiaľ neeviduje žiaden podnet o korupčnom správaní Pfizeru. „Úrad boja proti korupcii prezídia Policajného zboru v uvedenom prípade dosiaľ nedostal žiadne informácie. V súčasnosti sa v tejto súvislosti trestné konanie na Úrade boja proti korupcii nevedie," povedal policajný hovorca Michal Slivka.

Bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) sa zákonom snažil obmedziť korupčné praktiky farmaceutických spoločností. Lekárom zakázal prijímať vecné alebo peňažné odmeny od farmaceutických firiem. Zástupcovia firiem zase nemôžu navštevovať ambulancie lekárov počas ordinačných hodín. „Nerieši to nič. Keď chce, zástupca farmaceutickej spoločnosti si cestu k lekárovi nájde, keby s ním mal ísť aj napríklad na večeru," zhodnotil fungovanie zákona v praxi Laho.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:44