StoryEditor

Rodičia zaplatia viac za školské obedy

29.08.2012, 18:42
Lístky v školskej jedálni zdražejú od septembra aj o štvrtinu. Zvýšia sa aj platby za družinu a škôlku.

Rodičia zaplatia od nového školského roka za obedy v školskej jedálni aj o 25 percent viac. Dôvodom je zmena zákona, ktorá školským jedálňam umožňuje žiadať peniaze nielen na potraviny, ale aj na svoju réžiu.

„Za každý obed zaplatím o tridsať centov viac ako dosiaľ, čo je do desať eur za mesiac. To je dosť veľa,“ hovorí Bratislavčanka Marianna Golianová, ktorej syn chodí na základnú školu na bratislavskej Mierovej ulici. Po novom tu žiak na prvom stupni zaplatí 27 a na druhom 29 eur mesačne. „Informovali sme o tom rodičov na júnovom rodičovskom združení, tie taniere aj príbory treba za niečo kúpiť,“ vysvetľuje riaditeľka školy Renáta Križková. Ak rodič dieťa z jedálne na nejaký čas odhlási napríklad pre chorobu, škola mu vráti peniaze len za samotné obedy, za réžiu už nie. „Táto réžia je fixná,“ hovorí vedúca školskej jedálne Zuzana Hergottová.

Nielen obedy
Zdraženie je citeľné. „Rodičia sú pohoršení, pretože tá réžia je dosť vysoká, šeky vzali, ale mnohí asi nezaplatia a deti do jedálne nedajú,“ hovorí vedúca jedálne ďalšej z ružinovských škôl, ktorá nechcela byť menovaná. Niektoré školy už zdražovanie ohlásili, iné to ešte len čaká. Poslanci bratislavskej Rače budú schvaľovať vyššie ceny tento mesiac. Ak ich odhlasujú, rodičia budú platiť od októbra. „Rodič dieťaťa na druhom stupni zaplatí za stravu mesačne o 4,64 eur viac,“ vysvetľuje Zuzana Šuláková z tlačového oddelenia Rače. Viaceré mestá, mestské časti a obce, ktoré HN oslovili, potvrdili, že okrem poplatkov za obedy budú zvyšovať od septembra aj poplatok za družinu či škôlku. Napríklad v spomínanej Rači by to malo byť o necelých desať eur za mesiac. V podtatranskej Štrbe si rodičia priplatia 50 centov za mesiac za pobyt dieťaťa v škôlke. Zdražovanie obíde napríklad obyvateľov Košíc, Serede či bratislavského Starého aj Nového Mesta.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:06