StoryEditor

Žitňanská zabojuje o čelo SDKÚ

11.03.2012, 09:55
Autor:
red, TASRred, TASR
Sledujeme online Pozrite si reakcie osobností Slovenska na výsledky parlamentných volieb.

19:30 V Trnavskom kraji bolo KDH najlepšie tretie

Najlepšie umiestnenie, aké dosiahlo KDH v Trnavskom kraji, kde v minulosti zvyklo získavať lepšie volebné výsledky, bolo tretie miesto. Strane Jána Figeľa sa ho podarilo získať v okresoch Piešťany, Senica a Trnava. Vo zvyšných obvodoch bolo umiestnenie strany horšie. Vyplýva to z výsledkov parlamentných volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

19:22 Spracovanie výsledkov bolo ťažké

Spracovanie výsledkov predčasných parlamentných volieb bolo podľa šéfky Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmily Benkovičovej ťažké. Ako poznamenala po dnešnom oficiálnom vyhlásení výsledkov, spracovanie bolo mimoriadne náročné, a to najmä v početných okresoch. "Týkalo sa to predovšetkým Bratislavy," poukázala. Spracovanie výsledkov trvalo dlhšie ako v roku 2010, dôvodom bolo to, že kandidovalo viac politických subjektov, a to 26.

18:56 Najmenší záujem o voľby bol trebišovskom obvode

Najvyššia účasť v predčasných parlamentných voľbách bola v Žilinskom kraji (63,75 percenta), najnižšiu zaznamenali štatistici v Košickom kraji (53,78 percenta). Počas oznámenia oficiálnych výsledkov prvého kola volieb to uviedla predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová.     

V Trenčianskom kraji sa na voľbách zúčastnilo 62,35 percenta voličov, nasleduje Bratislavský kraj so 62,06-percentnou účasťou. V Trnavskom kraji k volebným urnám pristúpilo 59,4 percenta občanov. Volebná účasť v Nitrianskom kraji dosiahla 58,4 percenta, v Banskobystrickom kraji 57,28 percenta. V Prešovskom kraji volilo 57,01 percenta občanov.      Najviac ľudí pristúpilo k urnám vo volebnom obvode Žilina, a to 66,57 percenta voličov. Naopak, najmenej ľudí o hlasovanie prejavilo záujem v obvode Trebišov (50,24 percenta.)

18:10 Ústredná volebná komisia (ÚVK) potvrdila výsledky volieb

ÚVK potvrdila predbežné výsledky sobotných (10. 3.) predčasných parlamentných volieb na Slovensku. Oficiálnym víťazom volieb sa tak oficiálne stal Smer-SD so ziskom 44,41 percenta hlasov, čo mu prinieslo 83 poslaneckých mandátov. Volebná účasť dosiahla 59,11 percenta.

 Na druhom mieste vo voľbách skončilo KDH so ziskom 8,82 percenta hlasov, nasledujú OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti s 8,55 percenta, majú rovnako po 16 poslaneckých mandátov. Do parlamentných lavíc zasadnú aj poslanci Mosta-Híd (6,89 percenta), SDKÚ-DS (6,09 percenta) a SaS (5,88 percenta). Most-Híd obsadí 13 poslaneckých kresiel, SDKÚ-DS a SaS po 11. 

17:23 Nečas sa chce zo slovenských volieb poučiť

Výsledky slovenských parlamentných volieb, v ktorých sociálna demokracia Roberta Fica získala väčšinu, by mali byť poučením pre českú pravicovú vládu. Zhodli sa na tom dnes predsedovia najsilnejších českých strán Petr Nečas (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09), aj keď každý z iného dôvodu. Uviedol to spravodajský server iDNES.cz.

16:50 Vláda musí v prvom rade znížiť deficit, tvrdí analytik

Prvoradou prioritou vlády, ktorá vznikne po sobotných (10. 3.) predčasných voľbách, musí byť konsolidácia verejných financií. "Teda zníženie deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu v roku 2013," uviedol pre TASR analytik Volksbank Vladimír Vaňo.

16:41 Podľa sociológa sa každý piaty volič rozhodoval v deň volieb

Sociológa agentúry Focus Martina Slosiarika prekvapila vysoká volebná účasť, ktorá dosiahla vyše 59 percent. Odhady agentúry Focus o účasti sa podľa neho pohybovali na úrovni 50 percent.     

"Počítali sme, že sa to bude hýbať maximálne do 53 percent. Z našich podrobnejších dát vychádza, že takmer pätina voličov sa rozhodla v deň volieb. Nemusela sa rozhodnúť len pre konkrétnu stranu, rozhodla sa aj preto, že pôjdu voliť. Tento efekt sa veľmi ťažko predvída," zdôvodnil Slosiarik.

16:20 Maďarské médiá sledujú hlavne výsledky SMK a Mosta-Híd

Maďarské médiá si na slovenských sobotňajších parlamentných voľbách všímali najmä účinkovanie dvoch maďarských strán – Most-Híd a SMK. Väčšina titulkov informuje o výraznom úspechu Smeru-SD a o tom, že SMK sa nedostala do parlamentu.      

Béla Bugár a József Berényi - predsedovia maďarských strán na Slovensku – hodnotia výsledky svojich strán odlišne. Jediné, čo ich spája, je ukazovanie na toho druhého, reaguje na výsledky predčasných volieb internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.     

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára jeho strana získala dobrý výsledok, ktorý mohol byť aj lepší, keby neexistovala drsná kampaň na juhu Slovenska a "silný maďarský protivietor".

15:40 Žitňanská: Voliči nám odkázali, že aj SDKÚ-DS potrebuje zmenu

Víťazstvo Smeru-SD v parlamentných voľbách je nielen výsledkom jeho politiky, ale zrejme aj "bratovražednej vojny", ktorú medzi sebou viedli počas predvolebnej kampane stredopravé strany. "Nedokázali sme v kampani voličov presvedčiť, že sme schopní vládnuť bez hádania a že sme schopní zostaviť alternatívu stredopravých strán. Myslím si, že tento stav musí prestať," komentovala na dnešnej tlačovej besede šéfka rezortu justície a podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská výsledok strany vo voľbách. Strana Mikuláša Dzurindu získala v sobotu (10. 3.) podľa neoficiálnych výsledkov podporu 6,09 percenta voličov.

Podľa Žitňanskej výsledok volieb je odkazom, že zmenu potrebuje nielen Slovensko, ale aj SDKÚ-DS. Aj preto dnes potvrdila, že sa bude uchádzať o post predsedníčky strany. "Keď uspejem, tak urobím všetko preto, aby SDKÚ-DS dostala na politickej scéne Slovenska zase to miesto, ktoré jej podľa mojej mienky vždy patrilo," prisľúbila. 

15:25 Matovič je malé táradlo, ktoré história zožerie, tvrdí Danko

Líder OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností Igor Matovič je "malé táradlo, ktoré história zožerie". Týmito slovami reagoval na dnešnej tlačovej konferencii prvý podpredseda SNS Andrej Danko na Matovičovu neskrývanú radosť nad volebným neúspechom národniarov.      

"Čas ukáže, že nerozozná HDP od DPH, že je len táraj a populista, ktorý nevie nič o parlamentnej demokracii, len sa naučil pár fráz a urážok," povedal Danko. "Ľudia ako on a Alojz Hlina ešte pripravia podobné komédie, ako vytvorili, keď sa im rozpadala kandidačná listina," odhadol Danko.      

15:17 Le Monde: Fico sľubuje zdanenie bohatých Slovákov

Sociálni demokrati bývalého predsedu vlády SR Roberta Fica získali v sobotu v parlamentných voľbách absolútnu väčšinu, informuje dnes čitateľov francúzsky denník Le Monde na svojom internetovom servere.      

Francúzsky denník pripomenul, že Smer-SD získal 83 poslancov v NR SR vo voľbách, ktoré zaznamenali vyššiu volebnú účasť než voľby z roku 2010. Le Monde uviedol, že do slovenského parlamentu sa dostali aj štyri pravicovoorientované strany odchádzajúceho kabinetu Ivety Radičovej a nová strana s názvom Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). 

15:12 Politológ: Víťazstvo Smeru nemá v dejinách slovenskej demokracie obdobu

Víťazstvo, ktoré v parlamentných voľbách zaznamenala strana Smer-SD, nemá v dejinách slovenskej demokracie obdobu. Pre TASR to povedal politológ Juraj Marušiak. "Smer sa bude musieť zmieriť s tým, že bude niesť aj výlučnú zodpovednosť za svoje vládnutie, nielen za splnené očakávania svojich voličov, ale aj za tie očakávania, ktoré splnené nebudú," doplnil politológ s tým, že pri takom vysokom zisku nebude chcieť so Smerom zdieľať pôsobenie vo vláde žiadna politická strana. 

15:00 Schulz: Fico ustráži verejné financie a zabezpečí rast

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz patrí medzi prvých európskych štátnikov, ktorý dnes zablahoželali Robertovi Ficovi k víťazstvu jeho strany v sobotňajších parlamentných voľbách.     

"Blahoželanie Robertovi Ficovi a strane Smer-SD k jasnému víťazstvu na Slovensku," napísal popredný predstaviteľ Progresívnej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D).      

Schulz, ktorý od januára tohto roku predsedá EP, dodal, že Ficovo víťazstvo na Slovensku zároveň so stabilizáciou verejných financií povedie k posilneniu rastu a tvorbe nových pracovných miest.

13:30 Slovenskí voliči odmietli pravicovú politiku, tvrdí ČSSD

Výsledky parlamentných volieb sú pre Slovensko šancou na obnovenie dôvery ľudí v politiku, pričom strana Smer-SD dá krajine stabilnú vládu, uviedol dnes podpredseda českých sociálnych demokratov (ČSSD) Lubomír Zaorálek.     

"Skončí sa obdobie, keď vládla koalícia, ktorej najväčším problémom bolo dohodnúť sa medzi sebou," citovala Zaorálka agentúra Mediafax.     

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakcii na výsledky volieb v SR konštatoval, že sa dajú vnímať ako signál smerovania stredoeurópskej spoločnosti, a to jej odklonu od pravicovej politiky.

13:29 Prezident poverí Smer-SD zostavením vlády

Prezident SR Ivan Gašparovič poverí zostavením vlády Smer-SD, ktorý s výsledkom 44,41 percenta voličov vyhral sobotňajšie (10.3.) voľby. "To ale neznamená, že nechcem z určitého pohľadu hovoriť aj s niektorými inými politickými stranami," dodala hlava štátu. V prípade, že by sociálni demokrati nenašli koaličného partnera, kabinet by mohli zostaviť aj sami.

13:01 Víťaznú stranu čaká veľká zodpovednosť

Jednofarebná vláda má svoje výhody aj nevýhody. Na jednej strane je to jasný program, na ktorý dostala mandát. Život však ukáže, čo z programu je reálne a čo je nutné korigovať. Povedal pre TASR na margo neoficiálnych výsledkov parlamentných volieb predseda SOPK Peter Mihók.

12:38 Koalíciu so Smerom nechce ani Simon

Podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon v súčasnosti nevidí priestor na koalíciu so Smerom-SD. "Sme však otvorení viesť diskusiu na európske témy, na témy, ktoré sú pre našu stranu podstatné, preto, aby sme pomohli smerovaniu tejto krajiny z krízy. Nechceme robiť politiku tam, kde zbytočne nemusíme," komentoval dnes výsledky Simon.     

Priestor osobne nevidí ani pre spoluprácu Smeru-SD s inými stredopravými stranami. Sociálni demokrati by podľa neho mali prevziať politickú zodpovednosť, ktorú im vo voľbách odovzdali ľudia.

12:05 Matovič si na lídra pravice zatiaľ netrúfa 

Líder hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič sa zatiaľ necíti byť lídrom slovenskej pravice, do budúcnosti však nevylúčil, že by sa ním mohol stať. Matovič dostal najviac krúžkov spomedzi kandidátov stredopravých strán. Svoj hlas mu dalo 150.242 ľudí a jeho hnutie obsadilo tretiu priečku za Smerom-SD a len tesne za KDH.     

"Neberiem to tak, že líder pravice je ten, kto má najviac percent, ale líder je možno taká prirodzená autorita v tej pravici. Úplne úprimne na to si zatiaľ netrúfam a myslím si, že na to si treba ešte pár rokov počkať," povedal pre TASR Matovič.

12:02 Tajný sen Fica sa splnil

Výsledok predčasných parlamentných volieb na Slovensku možno označiť za prekvapenie, uviedla dnes rakúska tlačová agentúra APA.      

Ľavicovo orientovaná strana Smer-SD, ktorá strávila 18 mesiacov v opozícii, dostala viac ako milión hlasov a bude mať v parlamente jasnú väčšinu. K ústavnej väčšine jej chýba niekoľko mandátov. Preto možno len sotva očakávať, že sa na Slovensku zopakuje scenár ako v Maďarsku, kde vláda Viktora Orbána disponuje vyše dvojtretinovou väčšinou, konštatovala ďalej APA.

11:23 Sulík vylučuje koalíciu so Smerom-SD

Strana SaS prijme ponuku Smeru-SD na povolebné rokovania, do koalície s najväčšou parlamentnou stranou však nepôjde. "Teraz to ani nemá zmysel. Má dosť mandátov, tak nech on si vládne a nech ukáže," komentoval výsledky volieb šéf liberálov Richard Sulík po príchode do diskusnej relácie TV Markíza.     

 Výsledky volieb sú podľa neho ideálnou príležitosťou na generačnú výmenu na pravicovom politickom spektre. Strany by sa podľa neho mali skonsolidovať tak, aby o štyri roky mohli ponúknuť silnú alternatívu Smeru-SD. "Budeme budovať stranu," povedal Sulík na margo zmien, ktoré musí spraviť SaS, aby zlepšila svoj výsledok. 

11:20 Fico chce, aby trvalý euroval podporilo viac strán      

Hoci Smer-SD získal vo voľbách nadpolovičnú polovicu miest v Národnej rade SR, existujú politické témy, o ktorých by sa chcel rozprávať aj s inými parlamentnými stranami. "My zavoláme tieto strany na rokovania. Chceme hovoriť o európskych témach, lebo keď ide napríklad o ratifikáciu permanentného eurovalu, bolo by dobré, keby hlasovali viaceré politické strany. Potom sú tu témy ako niektoré ústavné zákony, keďže Smer nemá ústavnú väčšinu," povedal dnes po príchode do diskusnej relácie TV Markíza šéf sociálnych demokratov Robert Fico. Potvrdil tiež, že Smer-SD má záujem so stredopravými stranami rokovať aj o obsadení kontrolných orgánov.     

Hoci Smer-SD stále má záujem o koalíciu, Fico dnes potvrdil, že je pripravený vládnuť aj sám. "Je aj v rukách pána prezidenta SR ako bude postupovať, pokiaľ ide o poverenie na zostavenie vlády, ale ja si myslím, že nikto nemá záujem naťahovať čas, pretože Slovensko potrebuje niekoľko vážnych rozhodnutí," uviedol na margo zostavenia vlády.

10:55 Lídri pravice avizujú, že ich strany ostanú v opozícii

Zástupcovia pravicových strán dnes v diskusnej relácii TV Markíza naznačili, že neuvažujú o vstupe do vládnej koalície so Smerom -SD.      

"Sme pripravení na dialóg o kľúčových témach, ale čo sa týka politického postavenia, volebné výsledky sú jasné a hovoria o vláde jednej strany," povedal predseda KDH Ján Figeľ v reakcii na ponuku predsedu Smeru - SD Roberta Fica otvoriť rokovania o kľúčových politických témach so všetkými parlamentnými stranami.      

"Zúčastníme sa rokovaní, ale iný priestor, než aby Smer niesol zodpovednosť sám, nevidíme," uviedol aj podpredseda Mosta - Híd Zsolt Simon.      

SDKÚ-DS vylúčila možnosť koalície so Smerom-SD už pred voľbami a aj SaS predpokladá, že rokovania nepovedú k jej vstupu do koalície so Smerom-SD. "Ideologické rozdiely, nazeranie na svet sú prílič iné," povedal predseda SaS Richard Sulík. "Určite prijmeme pozvanie na to, aby sme sa porozprávali, ale nie s cieľom vytvorenia koalície," povedal líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič.

 

10:53 Výsledok je prehrou pravice aj mojou osobnou, tvrdí Dzurinda

Výsledky volieb sú ťažkou prehrou slovenskej pravice, SDKÚ-DS aj jej predsedu Mikuláša Dzurindu. Po príchode do diskusnej relácie TV Markíza to dnes konštatoval dosluhujúci šéf slovenskej diplomacie M. Dzurinda. "Platí to aj pre moje preferenčné krúžky," dodal.      

O ďalšom smerovaní strany sa podľa šéfa SDKÚ-DS rozhodne až po rokovaniach v nasledujúcich dňoch. Dzurinda je však presvedčený, že jeho strana nie je na rovnakej ceste ako ĽS-HZDS, ktorá sa už druhýkrát nedostala do Národnej rady SR. "Verím, že prijmeme také opatrenia, ktoré znovu naštartujú "modrú"... My sme schopní sebareflexie, prijmeme také opatrenia, že sa budeme dvíhať na nohy," uviedol Dzurinda. Či medzi tieto zmeny bude patriť aj výmena na poste lídra strany, zatiaľ nechcel komentovať.

10:50 Figeľ vidí miesto KDH v opozícii

Po jednoznačnom a dominantnom víťazstve Smeru-SD vo voľbách je zodpovednosťou tejto strany prevziať vládu a napĺňať svoj predvolebný program. Konštatoval to dnes šéf KDH Ján Figeľ v reakcii na predbežné, takmer definitívne výsledky, ktoré predpovedajú, že sociálni demokrati obsadia v parlamente viac ako polovicu kresiel.     

"Miesto KDH vidím v opozícii, ktorú chceme vykonávať konštruktívne a razantne. Tam, kde bude priestor na spoluprácu pre konkrétne riešenia v záujme Slovenska - na parlamentnej pôde, vo verejnosti, priestor na spoluprácu vidím. Ale politicky je toto o víťazstve jednej strany a o vláde jednej strany," komentoval výsledky predseda KDH. Figeľ pritom poukázal na to, že KDH ponúkalo alternatívu voči ľavicovej vláde a nie spoluprácu so Smerom-SD.

10:31 Baránka prekvapil volebný zisk obyčajných ľudí      

Volebný zisk viac ako 8,5 percenta hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, ktorý vyplýva z  neoficiálnych výsledkov volieb do Národnej rady SR, prekvapil politológa Jána Baránka. Povedal to pre TASR.     

"Sú na úrovni KDH, čo ma prekvapuje. KDH sa dávalo do pozície lídra a ukázalo sa, že to tak nie je," povedal Baránek. Prekvapila ho aj vyššia účasť vo voľbách, ako sa predpokladalo a vysoký počet poslaneckých mandátov, ktoré by mal získať Smer-SD.

09:43  Líder pravice neexistuje, tvrdí politológ      

Líder pravice v súčasnosti neexistuje. Myslí si to politológ Rastislav Tóth. Aby ho pravica mohla nájsť, mala by sa vykryštalizovať "nejaká politická strana", ktorá vysloví základné myšlienky. Pre TASR to uviedol politológ Rastislav Tóth.      "Doteraz to bolo - chráňte sa Fica, chráňte sa Mečiara, ale to nebola konštruktívna myšlienka. K tomu treba nejakú novú tvár, lebo tieto totálne zlyhali," povedal Tóth. 

01 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Volkswagen znížil prognózu zisku 02 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na Európu je 50 aerolínií priveľa 03 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Taliansko zníži budúcoročný deficit
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:28