StoryEditor

Keď nebude mať kto pracovať, minister hádam pochopí

23.09.2011, 00:00

Je tu ďalšia vlna finančnej krízy, stupňujú sa aj nezhody vo vláde. Je to dosť nevhodný čas na to, aby ste robili protesty za vyššie platy, nemyslíte si?
Naše požiadavky nie sú nové. My už 20 rokov čakáme na zlepšenie situácie, ale nič sa nedeje. Zdravotníctvo je výnosný biznis pre farmafirmy aj pre finančné skupiny, ale na druhej strane nemocnice aj lekári zápasia s nedostatkom peňazí.

Za tých 20 rokov ste však k takému tvrdému nátlaku, akým sú masové výpovede, nikdy nepristúpili. Robíte to len pre peniaze?
Nie. Naším hlavným cieľom je prekaziť transformáciu nemocníc na akciovky. Nebyť toho, do výpovedí by sme nešli. My nechceme paralyzovať zdravotníctvo. Chceme len, aby najdôležitejšie koncové nemocnice zostali pod správou štátu. Ale raz, keď sa stanú akciovkami, aj keď akcionárom bude štát, z právneho hľadiska ich majetok už nebude štátny.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik tvrdí, že len strašíte ľudí a že v skutočnosti všetko bude inak.
My sme si dali spraviť právne analýzy. Vyplýva z nich, že samotná transformácia nerieši ani jeden náš problém. Negarantuje, že sa nemocnice nebudú naďalej zadlžovať, že sa nezrušia alebo nesprivatizujú. Negarantuje ani lepšiu zdravotnú starostlivosť, ani splnenie našich ďalších požiadaviek. Naopak, môže znamenať prepúšťanie lekárov, znižovanie platov a viac nadčasov pre tých, čo ostanú.

Prečo ste sa rozhodli práve pre hromadné výpovede?
Skúšali sme aj iné formy protestu. Minister Uhliarik nás však doteraz nebral vážne. Ale keď už nebude mať kto pracovať v nemocniciach, hádam pochopí, že ich nemá význam ani transformovať.

Nebojíte sa, že vás nahradia ukrajinskými lekármi?
A nebojí sa parlament, že ho nahradí 150 ukrajinských poslancov?

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:45