StoryEditor

Lekári opäť poukázali na nedostatok peňazí v zdravotníctve

24.09.2011, 15:07
Autor:
TASRTASR

Nedostatok peňazí v zdravotníctve, ktorý dlhodobo kritizujú slovenskí lekári, bol aj jednou z tém dnešného snemu Slovenskej lekárskej komory v Bratislave. Ako v jeho úvode poukázal šéf komory Milan Dragula, zdravotnú starostlivosť organizujú na Slovensku v rozpore s legislatívou zdravotné poisťovne. "Toto nemá obdobu v organizácii európskeho zdravotníctva," konštatoval s tým, že v európskych krajinách ide zo zdrojov na zdravotníctvo asi polovica do nemocníc, pričom na Slovensku je to iba 26 percent.

Riešenie situácie vidia lekári v zriadení verejnej zdravotnej pokladne, ktorej návrh predstavili viackrát už v minulosti. Pokladňa, prostredníctvom ktorej by sa prerozdeľovali peniaze na zdravotnú starostlivosť, by podľa Dragulu potrebovala na svoju prevádzku oveľa menej finančných prostriedkov ako zdravotné poisťovne. "Sme presvedčení, že verejné zdravotné poistenie by nemalo ísť formou zisku," zdôraznil Dragula. Ozrejmil, že prípadné zrušenie zdravotných poisťovní by zdravotníctvo nevyliečilo, ale zvýšil by sa prísun peňazí.

Dragula okrem toho vidí problém aj v organizácii slovenského zdravotníctva. "Rozbili a presunuli sme určité kompetencie na vyššie územné celky, ale nedostali k tomu finančné prostriedky," vysvetlil. Vyššie územné celky sú tak podľa jeho slov v zlej pozícii, keďže nemajú peniaze na chod svojich nemocníc. Nesúhlasí tiež s plánovanou transformáciou štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Okrem toho, že ju považuje za skrytú privatizáciu nemocníc, sa obáva aj poklesu platov lekárov v týchto nemocniciach, keďže budú musieť hľadať prostriedky na zabezpečenie vyrovnaného hospodárenia. "Máme o tom pochybnosti a máme strach," uzavrel.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:54