StoryEditor

Pacienti si priplatia asi za stovku liekov. Z vlastného

06.03.2012, 23:00
Zdravotníctvo. Nová vyhláška ministerstva preradí ďalšie druhy liekov do kategórie podporných. To znamená, že poisťovne ich nebudú preplácať.

Od apríla zdražie pre pacientov asi sto liekov. Nová vyhláška ministerstva zdravotníctva umožňuje preradenie 130 liečiv a 92 konkrétnych liekov do kategórie podporných, čo znamená, že si ich pacienti budú platiť sami v plnej výške. „Na doplatkoch za lieky ušetria poisťovne ročne vyše 16 miliónov eur,“ tvrdí Juraj Sýkora z Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Najväčšie zdraženie
Najväčšie zdraženie očakáva gynekologický krém Linoladiol L, pri ktorom sa má doplatok zvýšiť z 3,75 na 11,72 eura. Detské čapíky proti horúčke Panadol môžu zdražieť o polovicu. Podľa pôvodnej verzie vyhlášky sme si za plné ceny mali kupovať napríklad aj Ibalgin a Ibuprofen, rezort to však na poslednú chvíľu vlani v decembri zmenil. Zvýšenie príplatku pacienta o polovicu čaká aj liek proti žilovým ochoreniam Detralex.

Na Slovensku ho užíva asi stotisíc pacientov, ktorí by si po zmene mali zaň ročne priplatiť asi 60 eur. Podľa Viery Štvrtinovej zo Slovenskej angiologickej spoločnosti trpí na žilové ochorenia až 70 percent obyvateľov a liečbu budú potrebovať skôr či neskôr.

Vlastnú skúsenosť s rozdielnou liečbou má aj Jozef Komorný z Bratislavy. „Tridsať rokov mi bez Detralexu liečili vredy na nohách, až mi pred piatimi rokmi navrhli amputáciu oboch nôh,“ hovorí. Zmenil lekára a vďaka novej liečbe nohy stále má a už sa aj zahojili. Peniaze šetrí aj poisťovni. „Predtým chodil na preväzy štyrikrát do týždňa, teraz už len raz,“ tvrdí doktor František Žernovický z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Zastarané lieky?
Ministerstvo zdravotníctva pri schvaľovaní vyhlášky argumentovalo, že do skupiny doplnkových liekov presúva tie, ktoré sú medicínsky zastarané, alebo nákladovo neefektívne. Štvrtinová to v prípade Detralexu popiera. „Náhrada za tento liek neexistuje, iba iné spôsoby liečby, ktoré sú oveľa drahšie.“ Podľa nej trvá liečba pacienta týmto liekom priemerne 137 dní, bez neho až 166. Rezort vyzvala, aby svoje rozhodnutie prehodnotil.

„Detralex nie je uhrádzaný ani vo Francúzsku, kde sa vyrába. V EÚ je hradený iba v šiestich štátoch z 27,“ reagovala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. Tvrdí, že poisťovne vynakladajú na tento liek viac ako päť miliónov eur ročne. „Sú to peniaze, za ktoré môžu byť zachránené životy pacientov s rakovinou či so srdcovým infarktom.“

Minister Ivan Uhliarik (KDH) bude mať zrejme možnosť rozhodovať o nových cenách liekov až do konca mesiaca aj napriek parlamentným voľbám. Ministrom totiž bude až do vymenovania novej vlády. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:58