StoryEditor

Trnka porušil v kauze Glance House zákon. Zvažuje odchod

27.11.2012, 23:00
Kauza. Generálna prokuratúra vidí pochybenia na strane jej bývalého šéfa. Tichý však tvrdí, že nikomu nebola spôsobená škoda. Z funkcie preto Trnku neodvolá.

Druhý najsilnejší muž Generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka rozmýšľa nad svojím odchodom z funkcie. Dôvodom je prešľap, ktorého sa dopustil, keď vydal súhlas na prevod Špeciálnou prokuratúrou blokovaného bytového domu Glance House v Bernolákove.

„Budem sa tým zaoberať,“ odpovedal po zasadnutí branno-bezpečnostného výboru parlamentu Trnka novinárom na otázku, či odstúpi. Zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý včera oznámil výsledky týždňového preverovania. Trnka podľa neho konal nezákonne. Neodvolá ho však z funkcie námestníka trestného odboru. „Podľa mňa rozhodol v rozpore so zákonom, ale nebola nikomu spôsobená škoda, ani nevidím za jeho konaním zištnosť, či iné pohnútky,“ odôvodnil.

Stiahnutý súhlas
Prvý námestník prokuratúry voči podriadenému zakročil tým, že obmedzil jeho právomoci. Veci týkajúce sa špeciálnej prokuratúry bude podpisovať už len on. Zároveň stiahol Trnkov súhlas k prevodu bytovky na spoločnosť CDI, ktorá na súde vystupuje ako poškodená.

Tichý informoval, že Generálna prokuratúra podala protest proti následnému prevodu bytovky na eseročku Gapeja, ktorá je v likvidácii. Podľa prokurátora Mariana Fečíka bol vklad nezákonný, pretože ho senecký kataster uskutočnil i napriek založenej plombe.

Návrh na vklad podal kamarát podnikateľa Mariána Kočnera Štefan Ágh – konateľ Gapeji, aj keď to mohla podľa Fečíka urobiť iba správkyňa konkurznej podstaty. Úrad geodézie a kartografie včera informoval, že podriadená Správa katastra v Senci protest študuje a rozhodne v zákonnej lehote.

Črty konkurznej mafie
Poslanec Daniel Lipšic (Nova) je presvedčený, že v prípade Trnkovho konania došlo k zneužitiu právomocí verejného činiteľa. Lipšic tu vidí črty konkurznej mafie. „Pokiaľ by ktorýkoľvek prokurátor urobil takýto krok, tak je už dnes v cele predbežného zadržania,“ vyhlásil na výbore.

Ten zobral vďaka hlasom Smeru-SD vysvetlenie Trnku na vedomie. Šéf výboru Jaroslav Baška je presvedčený, že na vyšetrovanie prevodov má dohliadať Špeciálna prokuratúra. Tichý včera uviedol, že zatiaľ nevie určiť, kto má vec dozorovať.

Pod okná Generálnej prokuratúry prišla včera Trnku podporiť časť zo štyroch desiatok ľudí, ktorí si kúpili v Glance House byty, a dva roky sa do nich nemôžu nasťahovať. V pondelok večer sa s nimi opätovne stretol Trnkov priateľ Kočner.

Jeden z nespokojných – bývalý konateľ developera Ľudovít Belč nevedel uviesť, z akého dôvodu s nimi Kočner rokoval. „Povedal jasne, že ak bude vedieť, všetkým ľuďom pomôže.“ Špeciálna prokuratúra trvá na zaistení bytovky. Podľa šéfa Dušana Kováčika je to v prospech poškodených. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:54