StoryEditor

Kolesík má na univerzite problém

21.09.2012, 00:00
Šéfka správnej rady UK si myslí, že ,,najelegantnejšie riešenie" by bolo, keby sa vzdal.

Poslanec Smeru Andrej Kolesík bude pravdepodobne musieť odísť zo Správnej rady Univerzity Komenského. Dôvodom sú viaceré prešľapy v Národnej rade. „Ak sa potvrdia obvinenia, ktoré sa v súvislosti s pánom Kolesíkom medializujú, jeho ďalšie zotrvanie v Správnej rade Univerzity Komenského bude predmetom rokovania rady,“ potvrdila pre HN predsedníčka rady Darina Sedláková.

Kolesík je členom Správnej rady od júna tohto roku. Medzitým ho denník Sme prichytil, ako v parlamente klame a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií voči nemu zasa začal konanie za chybné majetkové priznanie.

Najelegantnejšie riešenie

Do úvahy podľa Sedlákovej pripadá vzdanie sa mandátu zo strany Kolesíka. „To by bolo asi najelegantnejšie riešenie,“ myslí si Sedláková.

Či sa plánuje členstva vzdať, odmietol povedať. „Väčšina Správnej rady môže navrhnúť pánovi Kolesíkovi, aby odstúpil z funkcie. Pán Kolesík bol menovaný buď rektorom alebo ministrom školstva. Je potom v ich kompetencii dať pánovi Kolesíkovi na vedomie, aké je ich rozhodnutie,“ hovorí Sedláková.

Jeden sa vyhovára na druhého
Problém je ale v tom, že tak rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta, ako aj minister školstva Dušan Čaplovič sa zbavujú rozhodnutia pri prípadnom odvolaní Kolesíka. Obaja tvrdia, že ho môže odvolať len ten druhý. „Nemôžem odvolávať ľudí. Vymenoval ho minister. Tieto veci nie sú v mojej pôsobnosti,“ hovorí Mičieta. „Personálne nominácie sú v rukách rektora, ktorý doposiaľ rezortu neavizoval žiaden návrh personálnej zmeny,“ odkázal zasa Čaplovičov hovorca Michal Kaliňák. Mičieta tvrdí, že Kolesíkove klamanie ohľadom rozdávania lístočkov pri voľbe do ÚPN považuje za jeho momentálne zlyhanie, ktoré nesúvisí s jeho prácou v Správnej rade.

„Cesta sa dá nájsť“
„Ak sa všetci zainteresovaní rozhodnú, že v Správnej rade by nemal byť človek, ktorý má rozrobené nejaké kauzy, cesta sa dá nájsť,“ myslí si Sedláková.

Kolesík je predsedom mládežníckej organizácie Smeru Mladí sociálni demokrati. V organizácii sa otvorene hovorí o jeho výmene. Kvôli vnútorným nezhodám sa predvčerom s vedením organizácie dokonca stretol samotný premiér Robert Fico.

Kolesíkovo meno vyvolalo v pléne Národnej rady smiech po tom, ako sa jeho stranícky kolega Anton Martvoň ohradil voči tomu, aby ho prirovnávali ku Kolesíkovi.

Redaktori denníka Sme ho natočili, ako klame ohľadom rozdávania lístočkov v pléne parlamentu. Boli na nich napísané mená Kolesíkových kandidátov do Správnej rady Ústavu pamäti národa. Ani lístočky však nepomohli a Kolesíkových kandidátov nepodporili ani poslanci jeho vlastnej strany.

Vlastní stranícki kolegovia ho nepodržali ani pri hlasovaní na výbore pre nezlučiteľnosť funkcií. Ten aj hlasmi poslancov vládneho Smeru začal proti Kolesíkovi konanie za to, že v majetkovom priznaní neuviedol svoju funkciu prezidenta Interu Bratislava.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:09