StoryEditor

Vyšetrovanie tunelovania Horizontu a BMG Investu sa skončilo

14.07.2004, 00:00
S výsledkami vyšetrovania sa v dnešných dňoch oboznamujú Jozef M., Patrik P. a Dávid B., obvinení z organizovania zločineckej skupiny so zámerom vytunelovať nebankové subjekty Horizont Slovakia a jeho dcérskej spoločnosti BMG Invest a z podvodu. Vyšetrovací spis momentálne študuje Dávid B. na Slovensku (v máji 2004 prešiel z ČR do našej vyšetrovacej väzby).

Pre Patrika P., ktorý zatiaľ zostáva vo vydávacej väzbe v ČR, boli na oboznámenie vyčlenené tri týždne. Podľa jeho manželky Miroslavy Bušíkovej však obvinený stiahol odvolanie proti vydaniu na Slovensko a zrušil aj azylové konanie, takže je už len otázkou času, kedy sa dostane na Slovensko. Vedúci tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti ČR Vladimír Voráček pre HN potvrdil, že od vydania na Slovensko ho delí už len súhlas ministra. Napokon sa s podstatou vyšetrovania oboznámi Jozef M. Ako pre HN povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Svetlana Husárová, obvinení môžu ešte žiadať o doplnenie dokazovania a termín podania obžaloby sa tak automaticky predĺži.
Slovo obhajcu
Trestný čin, na základe ktorého sú obvinení, znie ako založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny a podvod. Advokát Roman Maťašovský, ktorý donedávna zastupoval Patrika P. a v súčasnosti stojí za Dávidom B., sa domnieva, že samotný základ trestného stíhania nie je jasný. Podľa neho tu nemôže ísť o podvod a tunelovanie, keďže prevod spoločnosti Horizont vo februári 2002 sa uskutočnil na základe riadnej kúpno-predajnej zmluvy s notársky overenými potvrdeniami. Predajnou cenou bola symbolická jedna koruna vzhľadom na to, že spoločnosť bola značne zadlžená. Napriek tomu však k zápisu do obchodného registra na Krajskom súde v Košiciach nedošlo. Maťašovský pre HN podotkol, že dôvodom boli len nekompletné formálne náležitosti.
Šance veriteľov
Vzhľadom na to, že majetok a pohľadávky spoločnosti Horizont Slovakia sú podstatne nižšie ako dlžná suma (hodnota prihlásených pohľadávok za Horizont je 11 mld. Sk), správca konkurznej podstaty Vladimír Bajtoš je presvedčený, že veritelia dostanú len zlomok svojich pohľadávok. Ak by sa Bajtošovi podarilo predať majetok spoločnosti za 1 mld. Sk, čo nepredpokladá, vyplatených by bolo len okolo 10 % pohľadávok. Po 4. kole predaja zostalo v spoločnosti päť súborov majetku. Ich predaj závisí od prieskumného konania a rozhodnutia súdu.

Vyšetrovanie pádu nebankových subjektov pokračuje
V prípade troch bývalých štatutárnych zástupcov spoločností, ktorí sú obvinení z podvodu, porušovania záväzných pravidiel v hospodárskom styku a neoprávneného podnikania, je podľa Husárovej potrebné ešte vypočuť 7 % z 160 tis. poškodených klientov a vybaviť niektoré dožiadania o právnu pomoc v zahraničí. Do skončenia predĺženej vyšetrovacej väzby Vladimíra F. a Mariána Š. (do konca tohto roka) však vyšetrovanie musí byť uzavreté, tvrdí Husárová. Tretí František M. zatiaľ polícii uniká. Obvinení uzatvorili viac ako 240 tis. zmlúv a nevyplatením pohľadávok spôsobili klientom škodu za takmer 16,5 mld. Sk.

Priebeh konkorzu v Horizonte:
- majetok spoločnosti podľa znaleckého odhadu predstavuje 764 mil. Sk
- sporný majetok má hodnotu 1,3 mld. Sk, vymáha sa prostredníctvom súdov
- plán speňaženia majetku schválil veriteľský výbor minulý rok
- dosiaľ prebehli štyri kolá predaja a odpredalo sa 20 z 25 súborov majetku
- výnos z predaných súborov dosahuje 101 % ich znaleckej hodnoty

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:32