StoryEditor

Sestry chystajú žaloby pre výpovede

21.05.2012, 00:00
Zdravotná sestra Erika Škoppová je po tridsiatich rokoch opatrovania pacientov na ulici.

Vedenie Nemocnice v Komárne ju prepustilo po tom, čo odmietla podpísať dodatok k pracovnej zmluve a vzdať sa tak o tristo eur vyššieho platu, ktorý jej od apríla priznáva zákon. „Dostala som výpoveď z organizačných dôvodov a že do práce už nesmiem prísť,“ hovorí zdravotníčka. Rozhodla sa obrátiť na súd – v spolupráci s právničkou pripravujú pracovnoprávnu žalobu. „Neziskovej organizácii Forlife, ktorá prevádzkuje Všeobecnú nemocnicu v Komárne, do dnešného dňa nebola doručená žiadna žaloba, a preto tieto údajné informácie nebudeme komentovať,“ nechcela bližšie vysvetliť okolnosti prepustenia Eriky Škoppovej hovorkyňa nemocnice Marta Csergeová.

Konflikt s vedením
Vedenie komárňanskej nemocnice si začalo predvolávať sestry na podpis dodatkov koncom apríla. Na májovej výplate už mali dostať podľa nového zákona najmenej 640 až 928 eur podľa odpracovaných rokov. Erika Škoppová dovtedy zarábala 560 eur v hrubom, nová zmluva však znela dokonca len na 504 eur. Ďalšou nevýhodou bolo, že nová zmluva znela na dobu určitú – do konca roka. „Ostatné dievčatá slepo podpísali, ale mne to nedalo, rozhodla som sa, že radšej odídem na dohodu,“ hovorí skúsená pracovníčka gynekologického oddelenia. Mali to byť jej posledné tri mesiace práce v nemocnici za zákonom stanovený vyšší plat a potom odchod s odstupným. Vedenie sa však rozhodlo inak a jednu zo svojich najskúsenejších sestier prepustilo ako nadbytočnú. Podľa Eriky Škoppovej protiprávne.

Deň bez sestier
Nie je jediná, ktorá má na zamestnávateľa ťažké srdce. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek eviduje na Slovensku ďalších 20 sestier, ktoré odmietli podpísať rozdelenie úväzku na administratívnu časť či „zabudnúť“ na odpracované roky, a následne boli prepustené – oficiálne z organizačných dôvodov. Ide o zdravotníčky nemocníc v Žiari nad Hornom, Lučenci, Žiline či v spomínanom Komárne, niektoré sú z neštátnych ambulancií. „Štyri z nich sú rozhodnuté obrátiť sa na súd, riešime to prostredníctvom poistenia právnej ochrany,“ hovorí prezidentka komory Mária Lévyová. Postup nemocníc a ambulancií je podľa nej nesprávny a voči sestrám ponižujúci. „Situácia sa dá riešiť, napríklad stiahnutím dodatkov a doplatením mzdy sestrám po dofinancovaní zo strany štátu,“ vysvetľuje. Sestry chce preto opäť zmobilizovať a vytiahnuť do ulíc. „Pripravujeme Deň bez sestier, snem uznesením odsúhlasil v prípade potreby aj ostrý štrajk,“ dodáva.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:49