StoryEditor

Sudca so žalobou pracuje pre ministerstvo

30.09.2012, 00:00
Jeden z najbližších spolupracovníkov Štefana Harabina zo Súdnej rady Juraj Sopoliga (na snímke) stážuje na ministerstve spravodlivosti.

Jeho úlohou sú zmeny v sudcovských zákonoch, ktoré reformovala predošlá ministerka Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Rovnako ako traja sudcovia, ktorých minulý týždeň nominoval minister Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) do Súdnej rady, aj Sopoliga si podal v minulosti diskriminačnú žalobu. Na rozdiel od nich o jej stiahnutí neuvažuje. Rezort tvrdí, že spolupráca so sudcom neznamená obrat v aktívnej obrane štátu pred žalobami.

Trojmesačná stáž košického sudcu, ktorý len nedávno ukončil pôsobenie v Súdnej rade vedenej Harabinom sa začala druhého septembra.

„Pôsobím tu ako poradca vo vzťahu k pani štátnej tajomníčke (Monike Jankovskej, pozn. red.),“ uviedol pre HN. Hovorca rezortu Pavol Kubík niečo také odmietol. „Štátna tajomníčka nemá poradcu. Pán Sopoliga je zaradený v sekcii legislatívy,“ vysvetlil.

Sopoliga informoval, že sa podieľa na novelizácii sudcovských zákonov tak, aby boli v súlade s ústavnými štandardmi. Zmeny, ktoré presadila exministerka Žitňanská, napadli na Ústavnom súde poslanci za stranu Smer-SD. Ústavný súd v tejto veci zatiaľ nerozhodol. „Nie je pravda, že pán Sopoliga pripravuje legislatívu. Presnejšie je, že pripravuje v rámci svojej stáže podnety na legislatívnu úpravu,“ spresnil Kubík.

„Takýmto výberom stážujúcich sudcov ministerstvo významne oslabuje svoj postoj k diskriminačným žalobám,“ domnieva sa šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. Je presvedčená, že sudcovia by nemali pôsobiť ako poradcovia vysokých predstaviteľov výkonnej moci. „Nie je to zlučiteľné s nárokmi na ich nezávislosť.“

Súdna rada v minulosti prezentovala právny názor, ktorý podporil sudcov žalujúcich štát dohromady o desiatky miliónov eur kvôli údajnej platovej diskriminácii. Štátna tajomníčka vraví, že angažovanie Sopoligu na jej postoji k žalobám nič nemení. Ona sama svoju diskriminačnú žalobu stiahla po nástupe na ministerstvo.

„Napriek prejaveniu čiastočného pochopenia pre to, že sudcovia sa mohli cítiť poškodení, ich finančné nároky považuje za neprimerané, a preto sa bude ministerstvo v súdnych konaniach pred týmito žalobami naďalej aktívne brániť,“ tlmočil Kubík postoj Jankovskej.

Podobne ako iní sudcovia i Sopoliga pôvodne požadoval odškodné vo výške 100-tisíc eur, čo je rozdiel jeho platu oproti platom špeciálnych sudcov, ktorí v minulosti poberali zvýšený príplatok. Vzhľadom na právoplatné rozhodnutia súdov, ktoré vyriekli, že v prípade diskriminačných žalôb nemôže ísť o náhradu mzdy, ale iba o morálnu satisfakciu, svoju požiadavku zmiernil. „Zatiaľ som to spresnil na 60-tisíc eur.“

Novelu zákona o sudcoch sa ministerstvo chystá v zmysle legislatívneho plánu predložiť do pripomienkového konania v druhom štvrťroku 2013, informoval hovorca Kubík. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:24