StoryEditor

Mečiar nedosiahne dvojciferný výsledok, tvrdí politológ

06.01.2010, 09:47
Autor:
TASRTASR

Politológ Michal Horský si myslí, že je takmer vylúčené, aby ĽS-HZDS útočilo v tohtoročných parlamentných voľbách na dvojciferný výsledok. Zároveň je presvedčený, že tento fakt si uvedomuje aj samotný predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, no neprizná ho, pretože "vie, že pre jeho voličskú klientelu sa patrí hovoriť, že budú znova silní tak ako pred 10 či 15 rokmi". Horský to pre TASR uviedol v reakcii na Mečiarove slová, že jeho strana v júnovom hlasovaní získa desať a viac percent.

Horský si zároveň myslí, že do parlamentu majú postup takmer istý všetky tri koaličné strany, z ktorých najmenšie šance dáva práve ĽS-HZDS. "Nebolo by prekvapením, keby ostala pred bránami parlamentu," poznamenal s tým, že do Národnej rady SR majú šancu opäť zasadnúť aj súčasné opozičné strany.

V prípade súčasnej opozície však bude podľa Horského hlavnou úlohou týchto strán ani nie tak vytvárať alternatívu k Smeru-SD, ale najmä zabrániť, aby dnešná vládna koalícia po budúcich parlamentných voľbách nemala ústavnú väčšinu. "Pretože preferencie v opozícii ani jedna z opozičných strán nenabrala, skôr oproti minulým voľbám stratila," vysvetlil politológ.

Sociológ Pavel Haulík pre TASR v súvislosti s odhadmi predvolebných výsledkov uviedol, že dvojciferný výsledok by bol "obrovským úspechom" nielen pre ĽS-HZDS, ale aj pre SNS. Na margo vyhlásenia šéfa národniarov Jána Slotu, ktorý tvrdí, že sa pokojne aj staví, že jeho strana dosiahne v júnovom hlasovaní dvojciferný výsledok, dodal: "Tipovať sa síce môže, ale je to dosť riskantná stávka."

Podľa Haulíka bude vo voľbách rozhodujúce, koľko z tých percent, ktoré dnes má Smer-SD, dokáže táto strana obhájiť. "Či sa tie súčasné preferencie s volebným výsledkom budú podobať, alebo tam bude rozdiel. A ak áno, tak aký," doplnil Haulík.

Za ďalší otvorený problém považuje to, aký bude výsledok na opačnom konci peletónu politických strán, ktoré sa snažia vstúpiť do parlamentu. "Koľko z tých strán, ktorých preferencie sa pohybujú na hranici piatich percent, sa do parlamentu aj skutočne dostane. A ktoré. Tieto dve veci zadefinujú to, ako sa bude skladať koalícia," uzavrel Haulík.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:23