StoryEditor

Dílera z farmafirmy nepustia ani do lekárne

06.06.2011, 00:00

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) nechce zástupcov farmafiriem vpustiť po lekárskych ambulanciách už ani do lekární. Pacientovi by sa teda po novom nemalo stať, že v lekárni na obsluhu bude čakať len preto, že lekárnik dá prednosť reprezentantovi z farmabiznisu. Lekárnikov rovnako ako lekárov navyše čaká aj zákaz prijímania akýchkoľvek darov či iných výhod od farmaceutických spoločností.

Kontroly v ambulanciách
Minister chce takto zabrániť zvýhodňovaniu konkrétnych liekov alebo zdravotných pomôcok len preto, že lekár alebo lekárnik sa tak za nejaký spôsob odmeny dohodli s predstaviteľom spoločnosti. Zástupcom firiem, ktorí zákaz porušia, budú hroziť pokuty až do výšky 3 319 eur. Rezort sa chystá na dodržiavanie zákona si posvietiť a robiť náhodné kontroly v ambulanciách. „Očakávame aj podnety od pacientov,“ uviedla pre HN hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová.

Samotní lekárnici s navrhovanými zmenami súhlasia, v praxi však podľa nich budú ťažko realizovateľné. „Myslím si, že toto je skôr otázka vlastného etického nastavenia. Žiadny zákon nikomu nezabráni, aby sa zúčastňoval na nejakej akcii zorganizovanej nejakou firmou, ak to nechce, tak sa nebude, nepotrebuje na to zákon,“ reagoval pre HN viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. To, že sa zákaz nebude týkať len lekárov, ale aj lekárnikov, Slovenská lekárska komora víta.

Práve lekárnik bude po zavedení zmien v predpisovaní liekov rozhodovať, aký konkrétny liek bude pacient užívať. Vplyv farmafiriem na tento výber minister odmieta. „Lekárnik bude povinný zo zákona vydať pacientovi liek s najnižším doplatkom,“ vysvetľuje Zollerová.

Minister ustupuje
Keďže lekári upozorňovali na ohrozenie zdravia pacienta – lebo lekár by tak nedostal informáciu o tom, aký liek, či kombináciu liekov jeho pacient dostal – minister urobil ústupky. Lekár, ktorý mal po novom predpisovať už len účinnú látku, bude môcť nakoniec odporučiť aj konkrétny liek. „Poisťovňa bude minimálne jedenkrát mesačne elektronicky informovať predpisujúceho lekára o tom, aké lieky dostal pacient, po tom, ako mu na recept predpísal účinnú látku,“ dodala ďalšiu zmenu hovorkyňa ministerstva.

Poisťovne sú potrebné informácie pripravené lekárom zabezpečiť. „Ide len o zmeny v informačnom systéme a v rozšírení súčasného rozsahu elektronickej komunikácie s lekármi,“ reagovala pre HN hovorkyňa Dôvery Zuzana Horníková. Podobnú reakciu sme dostali aj od Všeobecnej zdravotnej poisťovne či Unionu.

Lekári, ktorí sa proti kompletnej zmene búria, nevnímajú ani tento krok zo strany ministra pozitívne. „Toto absolútne nemôže nahradiť informáciu čerstvú pre lekára,“ reagoval prezident lekárskej komory Milan Dragula. Zákon, o ktorom by už tento týždeň mala rokovať vláda, žiadajú stiahnuť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:04